Ga naar de inhoud
Druk van ouders

Inspectie onderzoekt kindvloggers, gaat het om kinderarbeid?

Archieffoto. Beeld © Getty Images

De Inspectie SZW is een onderzoek begonnen naar minderjarige vloggers. De inspectie wil kijken of de vloggers de regels niet overtreden en te veel werken op jonge leeftijd.

Dat bevestigt de Inspectie SZW, na berichtgeving van het AD. "We doen onderzoek naar kindvloggers en we kijken of er reden is om te gaan handhaven", zegt een woordvoerder tegen RTL Nieuws.

Lisannes kinderen hebben bijna 30.000 volgers

01:31
De vlogs maakt ze naar eigen zeggen niet voor het geld. ''Dan kan je beter een krantenwijk nemen.''

Kindvloggers zijn minderjarigen die een YouTube-kanaal hebben. Ze recenseren daar bijvoorbeeld gadgets of testen make-up. Ze maken hun video's vaak met hulp van hun ouders.

Veel kindvloggers verdienen geld met hun vlog. De inspectie onderzoekt of er dan sprake is van kinderarbeid. Kinderen mogen maar beperkt werken. Volgens de inspectie is er geen directe aanleiding voor het onderzoek, maar zijn er wel steeds meer kinderen die vloggen.

Zo
Lees ook:
Zo deal je als ouder met vervelende online ervaringen van je kind

Dit zijn de regels

Kinderen onder de 13 jaar mogen niet werken. Alleen voor cultureel werk kan een ontheffing worden gevraagd. Jongeren tussen de 13 en 18 jaar mogen onder zeer strikte regels werk verrichten, als het gaat om een (maatschappelijke) stage, een bijbaan of vakantiewerk.

Bron: Inspectie SZW

'YouTubers
Lees ook
'YouTubers bezorgd over nieuwe privacyregels kindervideo's'

Opvoeddeskundige Marina van der Wal juicht het onderzoek toe. "Dit is zo nieuw en dat er naar gekeken wordt, betekent ook dat vloggen serieus genomen wordt. Het is een industrie en dus serieus werk."

Droom van ouders

Van der Wal vraagt zich af of kinderen niet te veel onder druk staan. "Er wordt vaak gezegd dat kinderen het zo leuk vinden, maar ze zijn afhankelijk van hun ouders. Je gaat niet heel makkelijk tegen ze in."

"De valkuil is dat kinderen de droom van hun ouders waarmaken. De wensen en verlangens van de ouders worden dan via hun kinderen beleefd. Het gaat om de ouders en niet om het kind."