Ontkenning broeikas-effect

'Nederlandse bedrijven doneerden grote sommen aan klimaatscepticus'

22 februari 2020 09:10 Aangepast: 22 februari 2020 09:10
Beeld © ANP

Verschillende grote bedrijven zouden in de jaren negentig flinke donaties hebben gedaan aan een prominente klimaatscepticus. Die moest twijfel zaaien over de rol van de mens bij de opwarming van de aarde.

Dat schrijven onderzoeksplatform Follow the Money en de Volkskrant. Onderzoeker Frits Böttcher zou flinke sommen geld hebben gekregen van onder meer Shell, NAM, AkzoNobel, Hoogovens, DSM en KLM.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Europa moet landen als India meer helpen bij klimaatproblemen

Follow The Money en de Volkskrant kregen inzage in het archief van Böttcher. Hij zou meer dan een miljoen gulden (omgerekend 450.000 euro) hebben ontvangen voor zijn onderzoek.

Hoogleraar fysische scheikunde Böttcher zette een internationaal netwerk van klimaatsceptici op. Hij schreef ook rapporten en opinie-artikelen. Daarin betoogde hij dat het broeikaseffect niet bestaat.

Niets in het archief

De bedrijven die genoemd worden als donor, reageren tegenover de Volkskrant verschillend. Een deel van de bedrijven zegt niks te kunnen vinden in de archieven.

Anderen erkennen de donaties, maar zeggen tegenwoordig juist veel aandacht te hebben voor het klimaat en veel te doen om de CO2-uitstoot terug te dringen.

'Verpest onze toekomst niet'

Kinderen en jongeren over de hele wereld demonstreerden de afgelopen jaren voor een beter klimaat.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore