Weer in quarantaine

Laatste Nederlander 'coronacruise' Japan thuis: 'Zeker zes keer getest voor vertrek'

22 februari 2020 08:26 Aangepast: 22 februari 2020 08:33
De artsen reisden gescheiden van de passagiers. Beeld © RTL Nieuws

Alle Nederlanders van het cruiseschip Diamond Princess zijn weer thuis. De laatste van de groep van vijf landde vannacht in Duitsland. "Het was een indrukwekkende vlucht. We hadden mondkapjes op, omdat we elkaar niet wilden besmetten."

RTL Nieuws had de afgelopen weken intensief contact met de 71-jarige Nederlander, die anoniem wil blijven. Hij hield ons op de hoogte vanaf het schip. Nu zit het avontuur in Japan er voor hem ook op. "Ik heb zin in rust, om weer de anonimiteit in te gaan", vertelt hij aan de telefoon. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tweede coronadode in Europa: 78-jarige man uit Italië

Voordat ze terug konden vliegen naar Europa, kregen de passagiers test na test, 'zeker wel een keer of zes'. Aan boord van de Diamond Princess, bij het van boord gaan en ook nog voordat het vliegtuig vertrok. 

Wat volgde was een vlucht van twaalf uur. Aan boord waren ook Italiaanse dokters, die naar Japan vlogen om de passagiers op te halen. Die bleven gescheiden van de passagiers door een plastic zeil (zie foto bovenaan het artikel).

'Jammer om te gaan slapen'

"Het was bijna jammer om te gaan slapen. Dit was zo uniek, dit gaan we nooit meer meemaken", vertelt de man. "We waren met 33 passagiers en ongeveer 25 mensen die ons hielpen."

Vannacht om 02.00 uur landden de passagiers in Berlijn. De man is nu onderweg naar het huis van zijn partner in Duitsland. Daar gaan ze samen nog twee weken in quarantaine. Zorgen maakt hij zich niet: "Ik heb niet het gevoel dat ik het virus heb, maar ik wil geen enkel risico lopen."

Het vliegtuig voor vertrek. Het vliegtuig voor vertrek.

Dat de Nederlander en zijn Duitse partner mee konden, werd geregeld door de ambassades van ons land en Duitsland. De 71-jarige man is erg te spreken over de hulp die ze kregen.

"Ik had regelmatig contact met ze. Eerst met medewerkers, maar uiteindelijk kreeg ik ook de ambassadeur zelf aan de lijn. Ze waren erg geïnteresseerd." Er kwam ook hulp: toen ze bij de ambassade aangaven dat er geen water was, werd dat een paar uur later geregeld.

De komende twee weken worden de man en zijn partner in de gaten gehouden door de Duitse gezondheidsdiensten. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

WHO is bezorgd over opduiken coronavirus zonder duidelijke oorzaak

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore