Geisha's en indianen

Kick Out Zwarte Piet checkt mogelijk racistische outfits bij carnaval

21 februari 2020 19:19 Aangepast: 21 februari 2020 19:29
Archieffoto Beeld © ANP

Actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) houdt zich niet meer alleen met sinterklaas bezig, maar wil ook racisme tijdens carnaval bestrijden. In verschillende Brabantse steden wordt mensen gevraagd melding te maken van racistische outfits.

"Carnaval is een mooie traditie waarin alles op zijn kop mag", schrijft KOZP Den Bosch in een oproep op Facebook. "Daarom is het het allermooiste als het ook echt een feest voor iedereen is; dus zonder racisme." Ze vragen daarom feestgangers in Tilburg, Breda, Roosendaal, Den Bosch, Helmond en Eindhoven foto's te maken of verslag te doen van racisme, bijvoorbeeld in outfits.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kick Out Zwarte Piet gaat elke drie maanden actievoeren

Volgens Stefan van KOZP gaat het met carnaval vooral om 'culturele toe-eigening', zoals geishakostuums of indianentooien. "Nu met het coronavirus zullen we waarschijnlijk ook veel Chinese vermommingen zien met mondkapjes. Het leidt tot racistische uitingen", zegt hij tegen RTL Nieuws. Daarnaast ziet hij online veel oproepen om als zwarte piet naar carnaval te gaan.

Geen heksenjacht

Wel benadrukt Stefan geen heksenjacht te willen houden, maar vooral in kaart te willen brengen wat er precies met carnaval gebeurt. Ook willen ze mensen die zich gediscrimineerd voelen, aansporen om iets met dit onderwerp te doen. De verzamelde informatie zal KOZP aanleveren bij antidiscriminatiebureaus in verschillende steden.

"We willen mensen ervan bewust maken dat zowel sinterklaas als carnaval op dit moment niet inclusief is", zegt Stefan. Net als bij sinterklaas komen ook op deze actie veel negatieve reacties binnen. Toch is dat volgens hem geen reden om dit niet te doen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Jaren 20-stijl en foute pakken: dit trekken we aan met carnaval

"We weten vanuit de geschiedenis dat agenderen van ongemakkelijke onderwerpen moet gebeuren met activisme", zegt hij. "De eerste gay pride was extravagant en riep heel veel weerstand op. Jaren later zie je dat iedereen zo op die boten zit."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore