Bekijk de kaart

Vrijwel alle woonlasten gaan omhoog: zo zit het in jouw gemeente

21 februari 2020 09:38 Aangepast: 21 februari 2020 10:24
Beeld © iStock

De woonlasten die huiseigenaren aan de gemeente betalen zijn dit jaar flink gestegen, blijkt uit de cijfers die Vereniging Eigen Huis vandaag publiceert. Iedere gemeente stelt zijn eigen tarieven vast, en dat kan leiden tot flinke verschillen. Bekijk hier hoe hoog de woonlasten in jouw gemeente zijn.

In bijna alle gemeenten gaan de woonlasten omhoog, soms met tientallen procenten. De grootste stijging is in de gemeente Laarbeek in Noord-Brabant. Daar stijgen de woonlasten met 31,3 procent. 

In 19 gemeenten dalen de lasten juist. Inwoners van Bellingwedde betalen dit jaar 8,6 procent minder dan vorig jaar. Dat heeft te maken met een gemeentefusie: in 2019 fuseerde Bellingwedde met Vlagtwedde tot de nieuwe gemeente Westerwolde. Inwoners van Vlagtwedde komen er door die fusie juist slechter vanaf: zij moeten dit jaar 10,1 procent meer betalen.

Vereniging Eigen Huis berekende hoe hoog de woonlasten in elke gemeente zijn, op basis van de gemiddelde woningwaarde.

Bekijk hoeveel de lasten zijn gestegen:

De stijging wordt vooral veroorzaakt doordat gemeenten meer moeten betalen voor het storten en/of verbranden van afval. Dat was eerst 13 euro per ton afval, maar inmiddels gaat het om 31 euro. Die extra kosten voor de gemeenten worden doorberekend aan de burger. 

De 5 grootste stijgers:

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Woonlasten stijgen flink, huiseigenaren betalen gemiddeld 5,2 procent meer

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van