Niet besmet

Passagiers coronaschip Westerdam op Schiphol aangekomen

21 februari 2020 07:25 Aangepast: 21 februari 2020 08:10
Begroeting achter glas op Schiphol Beeld © ANP

Een groep van 39 Nederlandse passagiers van het cruiseschip Westerdam is aangekomen op Schiphol. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Alle passagiers zijn negatief getest op het coronavirus. Rederij Holland America Line (HAL) heeft de terugvlucht georganiseerd, in overleg met de Nederlandse overheid. 

Uitgeweken naar Karachi

Onderweg werd het toestel om onbekende redenen door de Turkse luchtverkeersleiding gevraagd om te keren.

HAL meldt op Twitter dat het vliegtuig uitweek naar Karachi in Pakistan, waar het bijtankte. Daarna vloog het vliegtuig verder richting Nederland.

GGD checkt

De Nederlandse passagiers worden de komende twee weken door de GGD in de gaten gehouden op mogelijke ziekteverschijnselen.

De tientallen buitenlandse passagiers die met hetzelfde vliegtuig uit Cambodja zijn gekomen, krijgen een briefing van de GGD en kunnen daarna doorreizen naar huis.

Passagiers cruiseschip Westerdam eindelijk van boord: 'Het was een gouden gevangenis'

Vorige week mochten de passagiers van de Westerdam in Cambodja het schip eindelijk verlaten.

Niet welkom

De Westerdam voer sinds eerder deze maand dagenlang rond op de Zuid-Chinese Zee. Uit vrees voor het coronavirus wilde Thailand het schip niet toelaten. Ook bij vier andere omliggende landen was het schip niet welkom.

Vorige week kreeg de Westerdam eindelijk groen licht om aan te leggen in Cambodja.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Twee weken vast op de Westerdam vanwege coronavirus: 'Heerlijk!'

Aan boord van de Westerdam waren 1455 passagiers en 802 bemanningsleden, onder wie 91 Nederlanders. Vorige week bleek een van de passagiers besmet te zijn met het coronavirus, een 83-jarige vrouw uit de VS. Zoals het er nu uitziet is zij de enige die besmet is.

Eerder deze week keerden al enkele Nederlandse passagiers terug op Schiphol.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Corona Hotel wordt selfie-hotspot: 'Deze gaat op Snapchat'

Monitoring GGD

De GGD Kennemerland vroeg op Schiphol aan de Westerdam-passagiers hoe het met hen ging, hoe ze zich voeledn en of ze nog vragen hadden. Daarna konden ze gewoon doorreizen naar huis, vanwaar de regionale GGD ze verder zal volgen. Die zal ze volgens een woordvoerder van de GGD Kennemerland onder meer vragen hun temperatuur op te nemen.

De tientallen buitenlandse passagiers die met hetzelfde vliegtuig uit Cambodja zijn gekomen, krijgen een briefing van de GGD en kunnen daarna doorreizen naar huis. Sommige buitenlandse passagiers zullen vrij snel kunnen doorreizen, anderen moeten mogelijk in Nederland overnachten, zegt de GGD-woordvoerder. Die laatste groep wil de GGD zolang ze hier zijn, monitoren.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore