Ga naar de inhoud
Laadpaal en warmtepomp

'Energienota omhoog door miljardeninvestering netbeheerders'

Laadpaal voor elektrische auto's. Beeld © ANP

Volgens netbeheerders zal de energierekening in ons land met enkele tientjes per jaar gaan stijgen. Dat komt omdat ze moeten investeren om aan de sterk stijgende vraag naar energie te kunnen voldoen.

Volgens de netbeheerders is het Nederlandse elektriciteitsnetwerk momenteel te zwak voor de enorme toename aan elektrische auto's en warmtepompen die voor de deur staat, meldt het AD. Allebei zijn het grote energieverbruikers. Daarom zijn investeringen nodig. 

Energieslurpers

Een Tesla gebruikt al net zoveel elektriciteit als tien huishoudens. Een warmtepomp slurpt evenveel energie op als een aantal wasdrogers bij elkaar.

Door de grote veranderingen in de behoefte aan stroom en de bijkomstige kosten, wordt er ook gedacht aan een andere oplossing: een nieuwe manier om energie in rekening te brengen. Daarbij zouden mensen op piekmomenten meer betalen dan in daluren. 

Niemand
Lees ook:
Niemand kent beursknaller Alfen, maar we kunnen niet zonder hun transformatorhuisjes

Tot 2030 moeten er 1,7 miljoen openbare laadpalen voor elektrische auto's zijn geplaatst in Nederland. In dezelfde periode schakelen 1,5 miljoen huizen over van aardgas op alternatieve energiebronnen als warmtepompen. Er is dan ook veel meer stroom nodig in de nabije toekomst. Daarvoor moeten overal dikkere kabels worden gelegd.

Ceo Marc van der Linden van Stedin schat dat de drie grote netbeheerders de komende tien jaar hieraan gezamenlijk 25 tot 30 miljard euro kwijt zijn. Tarieven zullen gaan stijgen, denkt hij. "Reken minimaal op enkele tientjes per jaar."

Weddenschap:
Lees ook:
Weddenschap: elektriciteit over 10 jaar grotendeels uit zon en wind
Dit is een artikel van