'Overlast beteugelen'

'Ov-sector pakt raddraaiers aan: boetes van minsten 313 euro'

21 februari 2020 02:40
Archieffoto. Beeld © ANP

De ov-sector wil mensen die zich misdragen in het openbaar vervoer civielrechtelijk gaan aanpakken met boetes van minimaal 313 euro. Die komt dan bovenop de straf die Justitie uitdeelt voor geweld, vandalisme en bedreiging.

Dat zegt een woordvoerder van Connexxion in De Telegraaf. "Zo willen we de overlast en agressie van raddraaiers in het ov beteugelen in samenwerking met de politie." Ook andere vervoerders denken eraan de maatregel in te voeren. 

Directe aansprakelijkheid

Connexxion lanceert het beleid komende week. Vervoerder Qbuzz/UOV heeft al proeven met directe aansprakelijkheid gedaan in de regio Utrecht, zegt directeur Arie van Os van de stichting Service Organisatie Directe Aansprakelijkheid weten. Die organisatie is verantwoordelijk voor de uitvoering van het beleid, zoals instructies voor rijdend personeel en boa's die de boetes innen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tramconducteur voor een dag: 'Het contact met mensen is mooi'

In de praktijk pakken boa's de zich misdragende passagiers aan. Ze zijn bevoegd om mensen aan te houden en aan de politie over te dragen. De raddraaiers krijgen meteen een brief met civiele geldboete overhandigd. "We lijden immers schade", stelt Connexxion. "Die staat dus los van de boete, taak- of celstraf die ze via de rechter krijgen."

'In heel Nederland uitrollen'

In Utrecht heeft de proef met het nieuwe beleid een daling van het aantal zware incidenten veroorzaakt, zegt Van Os. "De agressie is op sommige plaatsen met wel de helft teruggelopen en de recidive met 30%. Directe aansprakelijkheid werkt aantoonbaar preventief op wangedrag. We willen dit nu in heel Nederland gaan uitrollen."

Volgens Van Os maakt het Burgerlijk Wetboek het mogelijk om de maatregelen door te voeren. 

Ook streekvervoerder Arriva heeft oren naar de methode. "Als de resultaten bij anderen positief zijn, besluiten we later dit jaar of we gaan meedoen." De NS zegt in sommige gevallen al civielrechtelijke schadezaken aan te spannen bij agressie, bedreiging en geweld. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Op deze spoortrajecten moet je in 2020 het meest omreizen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore