Ga naar de inhoud
De onderwereld in jouw buurt

Minister roept scholen op aangifte te doen bij criminaliteit: 'We moeten hier tegenin gaan'

Ferd Grapperhaus. Beeld © ANP

Op scholen zijn er zijn steeds vaker ernstige incidenten, zoals drugsbezit en steekpartijen, zegt scholenkoepel iHUB. De beerput moet open, maar de koepel worstelt zelf met de aanpak en doet lang niet altijd aangifte. Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid wil dat dit nu verandert.

De minister roept scholen op altijd aangifte te doen.

iHUB, een scholenkoepel voor speciaal onderwijs in de Randstad, ziet het steeds vaker mis gaan. Criminaliteit wordt een steeds groter probleem. Eén van de meest extreme voorbeelden was toen onlangs een leerling een doorgeladen vuurwapen trok. Maar de school deed geen aangifte. 

Vuurwapens,
Lees ook:
Vuurwapens, explosieven en cocaïne: scholenkoepel slaat alarm over criminele leerlingen

Aangifte doen vinden scholen vaker moeilijk. Schoolbestuurder Mariëtte van Leeuwen legt uit dat ze als bestuur voor aangifte zijn, maar dat de praktijk vaak ingewikkelder is: "Het gaat ook om de veiligheid van leraren en andere leerlingen. Er kan sprake zijn van angst."

Duivels dilemma

Docenten zijn bijvoorbeeld bang voor represailles, omdat hun naam op de aangifte staat.

Ook willen scholen kwetsbare leerlingen tegen zichzelf beschermen: "Als ze hier niet meer slagen en een strafblad krijgen, dan wil ik er niet over nadenken wat het alternatief is. Dat is de straat waar een hoop criminaliteit is. Dus dit is altijd een enorm dilemma."

'Er stond een prijs op het hoofd van een leerling'

02:19
Bestuurslid Mariëtte van Leeuwen van schoelenkoepel iHUB vertelt over de criminaliteit op hun scholen.

Scholen zijn vaker terughoudend, merkt Stichting School en Veiligheid, dat scholen ondersteunt bij het bevorderen van een sociaal veilig klimaat. "Je ziet veel scholen die allemaal terughoudend zijn bij het doen van aangifte, omdat ze het kind willen ondersteunen. Maar dat heeft z'n grenzen. Je kan ook niet eindeloos doormodderen. Je kan proberen de zaak te herstellen, maar als dat niet helpt, dan moet je opschalen en aangifte doen", zegt een woordvoerder.

'Aangifte móet'

Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid vindt dat scholen wel altijd aangifte moeten doen: "Een pistool of een vlindermes, dat is buiten discussie of dat wel of niet mag. Dat zijn gewoon strafbare feiten."

Hij snapt dat het soms moeilijk is voor scholen, maar hij vindt dat ze het toch móeten doen: "We moeten hier tegenin gaan. Er dreigt een subcultuur bij jongeren die gewoon levensgevaarlijk is."

Ouders
Lees ook:
Ouders van kind dat mes draagt krijgen voortaan boete van 2500 euro

Oproep: weet jij van een ernstig incident op een school?

De onderzoeksredactie van RTL Nieuws doet verder onderzoek naar criminaliteit op scholen. Weet jij van een ernstig incident wat recent op een school heeft plaatsgevonden? Neem dan contact met ons op via onderzoek@rtl.nl

De
Dossier:
De onderwereld in jouw buurt

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore