Verraderlijke avondspits

Felle buien trekken het land over, maar de verwachte storm blijft weg

20 februari 2020 15:32 Aangepast: 20 februari 2020 16:43
Het gaat plenzen tijdens de avondspits. Beeld © ANP

Wie straks de weg op gaat, krijgt te maken met verraderlijk slecht weer. Het is nu nog droog, maar daar komt straks verandering in: het gaat plenzen en hard waaien. De komende dagen blijft het slecht, maar storm Ellen blijft weg.

"We gaan komend weekend geen windkracht 9 aantikken en code oranje wordt niet afgegeven. Dus van storm Ellen is geen sprake", legt Buienradar-meteoroloog Marc de Jong, uit. Maar dat betekent niet dat het droog en zonnig weer wordt: het wordt nat. 

Vanmiddag krijgt het westen voor het eerst te maken met de regen. "Tegen de avondspits trekken felle buien ons land over", zegt De Jong. Deze zware plensbuien gaan gepaard met een stevige zuidwestenwind. "Iedereen die straks de weg op gaat, kan rekenen op een stortbui." Het KNMI geeft vanaf 19.00 uur code geel af voor het hele land.

Stormachtig

Deze korte heftige buien gaan aan de kust gepaard met stormachtige windstoten van 90 kilometer per uur. Ook in de rest van het land is de wind geen briesje door de plaatselijke windstoten tot wel 80 kilometer per uur. 

 

Gelukkig heeft De Jong ook goed nieuws: het regengebied trekt snel naar onze oosterburen, en dat betekent dat we morgen een prima dagje voor de boeg hebben.

Het blijft droog en een graad of 10. "De zon zal zich zelfs af en toe laten zien, maar ook morgen blijft het in het hele land behoorlijk hard waaien met gemiddeld windkracht 7."

Wisselvallig

"Het weer blijft de komende tijd wisselvallig. De harde wind gaat zondag wat meer liggen, maar het gaat veel regenen." In het zuiden van ons land kan 10 tot 20 millimeter regen vallen. Dat wordt carnaval vieren in een nat kostuum onder een paraplu

Netflix-series populair onder carnavalsvierders

Een masker van La Casa de Papel, het petje uit Peaky Blinders? Of toch een anticoronapak? Carnaval staat voor de deur en dat betekent drukte bij de feestwinkels.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore