Ga naar de inhoud
Algoritme

Kansberekening kan problemen bij zwangerschap voorkomen

Beeld © ANP XTRA

Onderzoekers van Maastricht UMC zijn er in geslaagd om een rekenmodel te ontwikkelen dat de kans op zwangerschapscomplicaties verkleint. Zo kan met preventief advies worden voorkomen dat zwangere vrouwen te maken krijgen met een vroeggeboorte of zwangerschapsvergiftiging.

De methode wordt vooralsnog alleen in Limburg gebruikt, maar de resultaten zijn volgens de onderzoekers veelbelovend. Jaarlijks zou 2000 baby's het leed van een complicatie bespaard kunnen blijven.

Aspirine

In Limburg maken alle verloskundigenpraktijken gebruik van het rekenmodel, waarbij factoren als gewicht, erfelijkheid en rookgedrag worden gecombineerd om een voorspelling te doen van de kans op een zwangerschapscomplicatie. Met die voorspelling kunnen verloskundigen gericht advies geven. "Bij verhoogd risico op zwangerschapsvergiftiging kunnen aspirine of calciumsupplementen worden voorgeschreven", zegt gynaecoloog Liesbeth Scheepers.

Naomi had zwangerschapsvergiftiging

02:13
"Ik zag sterretjes", zegt Naomi.

Zwangeren met een verhoogde kans op een vroeggeboorte kunnen baat hebben bij de methode. Mandy beviel in 2018 van haar zoontje Leroy. Tijdens de 34ste week van haar zwangerschap bleek het helemaal mis. "De hartslag van mijn baby daalde naar 50, hij at niet goed." 

Is er nog een hartslag? 

Mandy is bang dat haar zoon misschien niet levend ter wereld komt. In de dagen erna voelt ze vaker dan normaal aan haar buik om te polsen of haar baby tekenen van leven vertoont. "Voel ik hem bewegen? Bij iedere scan ben je bang dat de arts vertelt dat er geen hartslag meer is." Twee weken later besluiten de artsen om de baby te gaan halen. Leroy blijkt kerngezond, maar voor de zekerheid belandt hij wel eerst nog in een couveuse.

Kim had het geluk dat ze in de regio woont waar de voorspellingsmethode wordt gebruikt. Op die manier kon bij haar worden voorkomen dat ze last zou krijgen van zwangerschapsvergiftiging. Uit de bij haar gemaakte berekening bleek dat zij een verhoogde kans liep op zo'n vergiftiging. 

Geen pretje

Verloskundigen adviseerden Kim om preventief een kinderdosis aspirine te slikken. "Ik was daar heel blij mee, want je wil risico's vermijden. Tot een aantal weken voor het einde van mijn zwangerschap ben ik dit blijven slikken. In mijn omgeving had ik al gehoord dat een zwangerschapsvergiftiging echt geen pretje is." Kim beviel eind vorig jaar van een gezonde zoon.

Werkgever
Lees ook:
Werkgever beboet voor discrimineren zwangere: 'Velen gaan de fout in'

Hoewel de verloskundigen in Maastricht blij zijn met het algoritme dat ze gebruiken, wordt de methode vooralsnog alleen in Limburg gebruikt. Volgens de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NOVG) moet er eerst verder onderzoek worden gedaan. "We gaan bekijken of het model ook geschikt is om uit te rollen in de rest van Nederland. Daar is draagvlak in het land voor nodig, en financiering vanuit de overheid om dit model in Nederland te toetsen op effectiviteit.”