Ga naar de inhoud
Pittig debat

Staatssecretaris Visser diep door het stof voor stiekeme verhuizing marinierskazerne

Staatssecretaris Barbara Visser van Defensie Beeld © ANP

Staatssecretaris Barbara Visser (Defensie) heeft in de Tweede Kamer excuses aangeboden voor haar eigen handelen in de kwestie van de verhuizing van de marinierskazerne in Doorn. Deze verhuizing naar Vlissingen gaat niet door en dat heeft Visser te lang voor zich gehouden, erkende ze.

Een tijd lang heeft Visser haar twijfels voor zich gehouden over de verhuizing, na kritische signalen uit het Korps Mariniers. "Als ik erop terugkijk, zie ik dat ik Zeeland en de Kamer mee had moeten nemen in de twijfels", aldus Visser in een emotionele verklaring. Ze begrijpt dat de Zeeuwen teleurgesteld en boos zijn. "Ik kan allerlei kwalificaties bedenken. Dat realiseer ik me. Ik wil daarom ook naar u toe mijn excuses aanbieden."

"Ik vond niet dat ik lichtzinnig mijn twijfels kon uitspreken, zonder te weten of er alternatieven waren", legt de staatssecretaris uit. Ze was bang dat ze 'emotie, twijfel en onrust' zou oproepen. Maar dat is juist gebeurd nadat ze haar twijfels zo lang geheim heeft gehouden, aldus Visser.

Frits Wester: gezagsverlies

"De staatssecretaris heeft verschillende malen excuus aangeboden en tientallen keren gezegd dat het anders gemoeten had. Dit alles in een poging moties van afkeuring en wantrouwen af te wenden. Met deze ruiterlijke erkenning zal ze het vege lijf uiteindelijk wel kunnen redden. Maar enorme politieke schade en gezagsverlies blijft onverkort haar deel", zegt politiek commentator Frits Wester.

Veel fracties in de Kamer hebben snoeiharde kritiek op het kabinetsbesluit om de verhuizing naar Vlissingen af te blazen. Oppositiepartijen als GroenLinks, PvdA en SP haalden uit naar de 'stiekeme' wijze waarop de Zeeuwen zijn behandeld. Volgen SP-Kamerlid Sadet Karabulut is hun 'een rotstreek' geleverd omdat al maanden in stilte is overlegd over de verhuizing van de marinierskazerne naar Nieuw Milligen.

GroenLinks-Kamerlid Isabella Diks zei dat de Zeeuwen 'een rad voor ogen is gedraaid'. Ook is er veel kritiek op de manier waarop mariniers die moeite hebben met de verhuizing naar Vlissingen, nu de schuld in de schoenen geschoven krijgen.

Het
Lees meer
Het verhaal dat Barbara Visser niet vertelt over de verhuizing van de marinierskazerne

Met lege handen

Maar ook CDA-Kamerlid Martijn van Helvert toonde zich kritisch. Als hij een Zeeuw was geweest, zou hij zich 'bedonderd' hebben gevoeld door de gang van zaken. De Zeeuwen staan nu volgens hem 'met lege handen'. Van Helvert moest overigens toegeven dat hij al eerder vertrouwelijk was ingelicht over het voornemen de kazerne niet naar Vlissingen te verhuizen. 

Het kabinet hangt nu een motie van afkeuring boven het hoofd van de SGP. Een partij die daar normaal niet zo scheutig mee is. Ook dreigt voor staatssecretaris Visser zelfs een motie van wantrouwen. Visser zelf komt vanmiddag aan het woord.

Kabinet
Lees meer
Kabinet maakt besluit afblazen verhuizing marinierskazerne bekend

'Als je een keer komt kijken, zie je hoe fantastisch Vlissingen is'

02:02
Twee jaar geleden probeerde de burgemeester van Vlissingen weigerachtige mariniers over te halen toch naar zijn gemeente te komen. Veel mariniers dreigden het korps te verlaten vanwege de verhuizing.

Verhuizing marinierskazerne

  • In 2012 werd het besluit genomen om in Vlissingen de Michiel Adriaanszoon de Ruyterkazerne te bouwen, ter vervanging van de kazerne in Doorn.

  • Er zouden 1800 mariniers worden gevestigd, maar de bouw werd meerdere keren uitgesteld.

  • Dat zou tussen de 100 en 200 miljoen gaan kosten, werd destijds gemeld. 

  • Veel mariniers zagen zo op tegen de verhuizing naar Zeeland, dat een ware leegloop ontstond bij het korps.

  • De Rekenkamer noemde de verhuizing in 2017 al 'financieel risicovol’.

  • Staatssecretaris Visser van Defensie heeft voorgesteld om de verhuizing af te blazen.

  • Er wordt nu gekeken of de mariniers naar Nieuw Milligen (nabij Apeldoorn) kunnen verhuizen.