Afbouwen naar nul

'Kamermeerderheid: geen tabak bij supermarkten en tankstations'

20 februari 2020 05:22 Aangepast: 20 februari 2020 07:54
Tabakswaren, uitgestald in een supermarkt. Beeld © ANP

Een meerderheid in de Tweede Kamer staat achter een plan om de verkoop van sigaretten in tankstations en supermarkten al komend jaar terug te brengen naar nul. Volgens de partijen moet het kabinet een deal maken met de moederbedrijven.

Het CDA en de ChristenUnie komen vandaag met een motie over de verkoop van sigaretten in tankstations en supermarkten, meldt het AD. Als winkels zich niet aan de afspraak willen houden, worden ze gedwongen met een wettelijke verplichting.

Van uitstalverbod naar ban

De branche is momenteel bezig met het uitvoeren van een uitstalverbod. In supermarkten mogen tabaksproducten vanaf 1 juli niet meer in het zicht van klanten staan. Voor kleinere verkooppunten is de deadline 1 januari 2021. 

Een meerderheid van in elk geval CDA, ChristenUnie, D66, SP, GroenLinks, PvdA, 50Plus, Partij voor de Dieren en SGP wil nu zelfs dat de staatssecretaris van Volksgezondheid een snelle afbouw van de verkoop van tabak tot nul moet regelen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Kunt u ergens anders roken?' Roker en niet-roker moeten in gesprek

Het is de bedoeling dat tabakswaren in de toekomst alleen nog maar in speciaalzaken verkrijgbaar zijn. "Als ik om mij heen kijk in de stad lijken er steeds meer supermarkten bij te komen en dus meer verkooppunten", zegt Anne Kuik van het CDA. "Terwijl we in het preventieakkoord juist een daling hebben afgesproken."

'Rookvrije generatie'

"Jaarlijks zijn er 19.000 doden als gevolg van tabaksverslaving", weet Carla Dik-Faber van de ChristenUnie. "Nederlanders krijgen nu op duizenden plekken tabak aangeboden. Dat is niet uit te leggen als we toe willen naar een rookvrije generatie."

In de Kamer wordt vandaag gesproken over de uitbreiding van het rookverbod met elektronische sigaretten.

Roken zonder ruzie

Stop de roker niet in het verdomhoekje, zo luidt de boodschap van een nieuwe anti-rookcampagne in Groningen. De initiatiefnemers willen rokers en niet-rokers met elkaar in gesprek brengen om meer onderling begrip te creëren.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore