Ga naar de inhoud
Risicovolle onderneming

'Trans mensen zelf aan de hormonen door lange wachtlijsten'

Archieffoto.

Veel mensen die transgenderzorg willen, beginnen zelf aan een hormoonbehandeling. Dat gebeurt omdat de wachtlijsten voor de zorg te lang zijn. De zelfmedicatie kan gevaren met zich meebrengen.

Dat veel mensen zelf aan de slag gaan met hormonen, blijkt uit een rondvraag van Trouw bij aanbieders van transgenderzorg. Zo schat de grootste aanbieder Stepwork, dat in 2019 duizend patiënten had, dat een derde van de mensen die zorg nodig hebben aan zelfmedicatie doet. Volgens De Vaart, een zorginstelling met honderd patiënten, gaat het zelfs om de helft. 

Bestellen bij webshops

Trans mensen helpen elkaar onderling aan hormonen of importeren ze via webshops. Dat laatste mag niet volgens de Nederlandse Geneesmiddelenwet. Zelfmedicatie brengt risico's met zich mee. 

Om
Lees ook:
Om officieel vrouw te worden, moest Willemijn zich laten steriliseren: 'Er is me iets ontnomen'

Vaak ontbreekt het bij trans personen aan medische of psychische begeleiding. Maar ook de hormonen zelf kunnen tot gezondheidsproblemen leiden. Zo is er voor trans mannen een kans op leverontsteking en hart- of longproblemen. Transvrouwen kunnen last krijgen van trombose. De medicijnen kunnen bovendien nep of vervuild zijn. 

Gesprek met psycholoog 

Mensen die transgenderzorg nodig hebben, moeten eerst gesprekken voeren met een psycholoog of psychiater. Uit de meest recente cijfers uit november 2019 blijkt dat mensen bij het Amsterdam UMC 77 weken moeten wachten op een eerste gesprek. Bij Stepwork is dat 52 weken. Voor patiënten onder de achttien is de wachttijd langer.

Het wachten op transgenderzorg leidt tot psychische last, blijkt uit recent onderzoek in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid en Zorgverzekeraars Nederland. Respondenten zeggen last te hebben van frustratie en stress, depressieve gevoelens en soms suïcidale gedachten.

Transgender moet geduld hebben

02:58
Veel jonge transgenders zijn geïnspireerd door Nikkie om open te zijn. Maar makkelijk is het proces voor hen allesbehalve, alleen al door de lange wachttijden in de zorg.