12 bekeuringen

Boerenprotest volgens politie rustig verlopen, acht aanhoudingen

19 februari 2020 18:55 Aangepast: 19 februari 2020 19:14
Vanmiddag kwamen duizenden boeren naar het protest in Den Haag. Beeld © ANP

Het boerenprotest is volgens de politie in Den Haag rustig verlopen. Bij de demonstratie tegen het stikstofbeleid van het kabinet werden in totaal acht boeren aangehouden en kregen twaalf boeren een bekeuring.

De boeren maakten zich volgens de politie onder meer schuldig aan opruiing, het verstoren van de openbare orde en gevaarlijk rijgedrag in het verkeer. Daarnaast konden twee boeren zich niet identificeren en stak er één boer vuurwerk af. Ook is er een tractor in beslag genomen.

'Sfeer was over het algemeen goed'

Toch noemt de politie het een rustige demonstratie. "We zijn meer aan elkaar gewend, beter op elkaar ingespeeld dan bij eerdere demonstraties. De sfeer was over het algemeen goed", zegt een woordvoerder van de politie.

Rond vier uur vanmiddag moest de politie wel ingrijpen toen betogers van het demonstratieterrein naar het nabijgelegen ministerie van Landbouw wilden lopen. Ze wilden stickers van actiegroep Farmers Defence Force op dat gebouw plakken. De politie hield ze tegen en drong ze terug. Al snel hielden de boeren het protest voor gezien. 

Excuses van Rutte geëist

Enkele uren daarvoor had de leider van Farmers Defence Force, Mark van den Oever, excuses geëist van premier Mark Rutte en landbouwminister Carola Schouten. Die excuses kwamen niet. Daarop riep Van den Oever zijn achterban dus op tot het stickerprotest.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Boeren met trekkers toch op snelweg: 'Never give up'

De meeste boeren zijn inmiddels vertrokken uit Den Haag. Op weg naar huis mogen de boeren, net als op de heenweg, niet over autowegen en snelwegen, zegt de politie. Sommigen boeren deden dat toch, zoals op de A12. De politie heeft ze daar van de snelweg afgehaald.

Controle op rijden onder invloed

Daarnaast zegt de politie extra te controleren op het rijden onder invloed, aangezien sommige boeren tijdens het protest alcohol hebben genuttigd. "Rijd je onder invloed, dan krijg je een rijverbod en boete", zegt de politie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wéér een boerendemonstratie. Maar waarom eigenlijk?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore