Ga naar de inhoud
Nederland

Noordwijk is om, Zandvoort aarzelt nog over strandroute Verstappen

Een racewagen van Red Bull op het strand bij Zandvoort. Beeld © ANP Foto

Het rumoer over de omstreden strandroute voor drie raceteams van hun hotel in Noordwijk naar het circuit in Zandvoort verplaatst zich. In Noordwijk stemde de gemeenteraad in met het logeer-werkverkeer van onder meer het team van Max Verstappen. Maar in Zandvoort zijn coalitiepartijen CDA en VVD nog niet overtuigd van de noodzaak ervan.

De route is nodig om drie Formule 1-teams, waaronder dat van publiekslieveling Max Verstappen, van hun hotel in Noordwijk naar het circuit in buurgemeente Zandvoort te vervoeren.

Petitie

De pendeldienst bestaat uit een konvooi van 15 elektrische auto’s, laat het bedrijf dat het regelt weten aan RTL Z. 

Het plan, dat een idee is van de raceteams, stuit op grote weerstand van natuurliefhebbers. De auto’s pendelen door natuurgebied Noordvoort, een plek voor zeehonden en vogels om uit te rusten. Een petitie tegen het plan is bijna 14.000 keer ondertekend.

Formule
Lees ook:
Formule 1 wil coureurs door zeehondenreservaat laten pendelen

Mordicus tegen

Coalitiepartij CDA is mordicus tegen het plan, laat fractievoorzitter Kees Mettes weten. “Dit moeten we niet willen, dit is een brug te ver.” Zijn partij wil al jaren dat het strand ten zuiden van Zandvoort vrijgehouden wordt voor bezoekers die de rust zoeken, vertelt hij. “Daar gaan we niet vanaf stappen.”

Volgens Mettes moet de organisatie de coureurs maar in een helikopter vervoeren. Dat de 50 vluchten per dag op zaterdag (kwalificaties) en zondag (race) al voor andere mensen zijn gereserveerd, daar heeft hij maling aan. “Zonder Verstappen en Hamilton geen race, dan moeten andere bollebozen hun plaats maar afstaan.”

'Makkelijk over de weg'

De tweede partij in de coalitie, de VVD, staat ook niet onmiddellijk te springen. "Ik ben nog niet meteen overtuigd van de noodzaak", zegt fractievoorzitter Martijn Hendriks. Volgens hem zijn er genoeg overnachtingsmogelijkheden in Zandvoort en kunnen de coureurs makkelijk over de weg, omdat de toegangswegen naar Zandvoort worden afgesloten voor het meeste verkeer. 

De partij, met drie zetels, laat wel ruimte om alsnog akkoord te gaan, als de veiligheid in het geding komt. “Dan laat ik me graag overtuigen, maar nu ben ik nog niet zover”, zegt Hendriks. De PVV wil niet op de zaken vooruitlopen

Zelfs
Lees ook:
Zelfs race-organisator staat niet achter strandroute team Verstappen

Negatieve berichtgeving

Ouderenpartij Zandvoort - met vier zetels de grootste in de raad - ziet op voorhand geen bezwaar, laat Peter Kramer weten. "De aanleiding komt voort uit negativisme over de Formule 1", aldus Kramer die zich naar eigen zeggen inmiddels mateloos ergert aan alle negatieve berichtgeving.

Hij wil eerst weten of de rit schade veroorzaakt en hoe die zich verhoudt tot schade die bijvoorbeeld wordt veroorzaakt door vrachtwagens die strandtenten van en naar het strand brengen. 

'Dit gaat gewoon niet'

Oppositiepartij D66 (twee raadsleden) gaat sowieso niet akkoord, fractievoorzitter Michiel Hermsen verwijst naar afspraken die met de organisatie zijn gemaakt. Die heeft beloofd dat er niet over het strand gereden zal worden.

"Als die ontheffing wordt afgegeven, zal D66 een motie of amendement indienen om het tegen te gaan. Dit gaat gewoon niet", zegt hij.

En GroenLinks-raadslid Karim el Gebaly is 'not amused' en wil weten of de strandrit geen gevaarlijke situaties oplevert als enthousiaste fans ook het strand opgaan om de coureurs te kunnen zien. Organisator Dutch GP is het overigens ook niet eens met de route, liet een woordvoerder al eerder weten. 

Formaliteit

Op 25 februari is het college van Zandvoort van plan om een besluit te nemen over een ontheffing. In Noordwijk bleek dat ondanks de publiekelijke verontwaardiging een formaliteit: de gemeenteraad verwierp met overgrote meerderheid drie moties om geen ontheffing af te geven.