Veel mythes

Verbod op maagdenvliesoperaties: 'Maagdenvlies bestaat niet eens'

19 februari 2020 20:52 Aangepast: 20 februari 2020 13:32
Operatie in een ziekenhuis. (archieffoto) Beeld © Pexels

Maagdenvliesoperaties zijn binnenkort niet langer toegestaan in Nederland. "Het deugt niet en het is kwalijk", vindt minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid. Bovendien, zegt gynaecoloog Caroline Vos: "Het maagdenvlies bestaat niet eens, laat staan dat een man kan voelen of zijn partner wel of geen maagd is."

In veel culturen en religies is het maagdenvlies belangrijk voor het aanzien van de vrouw en haar familie. Deze culturen hebben de overtuiging dat bij de eerste keer seks een beetje bloed vrijkomt. Dat is dan het bewijs dat de vrouw maagdelijk en rein het huwelijk is ingegaan, vinden families van islamitische, Hindoestaanse, Aziatische en Oost-Europese afkomst.

Geschonden eer

"Als een vrouw niet bloedt, is de eer geschonden", zegt gynaecoloog Vos van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis. Om zeker te zijn dat ze gaan bloeden, ondergaan vrouwen een maagdenvlieshersteloperatie. Bij zo'n operatie wordt met een hechting gezorgd dat wanneer de vrouw vervolgens tijdens haar huwelijksnacht seks heeft, er een wondje ontstaat waardoor ze bloedt.

"Ook als zo'n operatie verboden wordt, willen deze vrouwen bloeden." Volgens Vos is het onwenselijk als de ingreep enkel nog in het geheim gebeurt. "Deze vrouwen hebben advies nodig, want maagdelijkheid gaat gepaard met veel mythen. 70 procent van de vrouwen bloeden bijvoorbeeld niet tijdens hun eerste keer vrijen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Verbod op hersteloperatie maagdenvlies: 'Ingreep deugt niet'

Vos werkt al 25 jaar als gynaecoloog en helpt vrouwen die vragen om een maagdenvliesherstel. Het is geen vliesje zoals de naam suggereert. Wat gezien wordt als een vliesje, is eigenlijk een plooi aan de binnenkant van de vagina. En die is in principe open. Daarom kunnen vrouwen menstrueren en tampons gebruiken.

Oplossing

Vrouwen uit de genoemde culturen maken zich druk over het bloed, maagd of niet. Een gesprek met een gynaecoloog is genoeg om veel vrouwen op andere gedachten te brengen, zegt Vos. "Ze zien dan af van een operatie, omdat ze inzien dat een maagdenvlieshersteloperatie een ingreep is die niet bestaat en dat er niks te herstellen valt."

Bovendien is er voor vrouwen die zeker willen zijn dat ze gaan bloeden, een veel makkelijkere oplossing, zegt Vos. "Tegenwoordig is het met een pil te regelen dat een menstruatie samenvalt met de huwelijksnacht. Anders zijn er speciale zetpillen met een rode vloeistof die een vrouw bij zichzelf kan inbrengen." 

Gevaar

Een 'hersteloperatie' voert Vos in principe niet uit, behalve als er sprake is voor gevaar voor de vrouw door bijvoorbeeld eerwraak. Zo'n ingreep duurt vaak een halfuur en kost in commerciële klinieken rond de 1000 euro.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kindhuwelijk niet langer in Nederland erkend

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore