Nederland

Formule 1-maatregel: alle spooroverwegen A'dam - Zandvoort dicht

19 februari 2020 14:54 Aangepast: 20 februari 2020 05:35
De overweg in Overveen. Beeld © Google Maps.

Om iedere dag tienduizenden Formule 1-fans met de trein van en naar het circuit in Zandvoort te brengen, zijn ingrijpende maatregelen nodig. Om iedere vijf minuten een trein te laten rijden, worden alle zeven overwegen tussen Amsterdam en Zandvoort afgesloten.

Omdat er twaalf treinen heen en weer gaan pendelen, worden de overwegen helemaal afgesloten. Ze in bedrijf houden levert mogelijk gevaarlijke situaties op, omdat de spoorbomen gemiddeld eens per twee en een halve minuut dicht zullen moeten vanwege de hoge frequentie van passerende treinen. 

Die treinen zijn nodig om een groot deel van alle bezoekers aan het racespektakel in het eerste weekend van mei naar het circuit te brengen. Doel is om 40.000 fans per dag met de trein naar Zandvoort te brengen. Geschat wordt dat er ruim 300.000 bezoekers komen, de organisatie wil hen met het ov, de fiets of desnoods lopend laten komen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zandvoort op slot tijdens Formule 1-weekend, fans kunnen beter fietsen

Alle overwegen dicht

Alle overwegen op het traject gaan dicht, bevestigt spoorwegbeheerder ProRail aan RTL Z. Bij één overweg wordt een uitzondering gemaakt. De spoorwegovergang in Halfweg, halverwege Haarlem en Amsterdam, kan als dat nodig is gebruikt worden door hulpdiensten. 

De maatregel geldt voor de volledige drie dagen dat het racespektakel plaatsvindt, en gaat in op vrijdag 1 mei om één minuut na middernacht en duurt tot zondag drie mei tot één minuut voor middernacht. 

Geen omleidingsroute

Wie van de ene kant naar de andere kant van het spoor wil, moet overigens zelf maar uitzoeken hoe hij of zij nu het snelst op plaats van bestemming komt. Er komen geen omleidingsroutes, meldt de gemeente Zandvoort in de onderbouwing van de besluiten die hebben geleid tot het mobiliteitsplan. 

In Haarlem zal dat niet tot al te grote problemen leiden, want daar zijn geen gelijkvloerse kruisingen van spoor en weg. Maar inwoners van Overveen moeten dus wel even omrijden om aan de andere kant van het spoor te komen. En ook de afsluiting van de overgang bij Halfweg zal voor mensen die daar in de buurt willen zijn voor extra reistijd zorgen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Spoorverzet: Formule 1-race Zandvoort heeft er een probleem bij

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore