Aparte zittingsdag

Taghi weigert naar rechtbank te komen voor Marengo-proces

19 februari 2020 13:29 Aangepast: 19 februari 2020 13:53
Ridouan Taghi Beeld © Politie

Ridouan Taghi zal op 6 maart niet aanwezig zijn op de pro-formazitting van het Marengo-proces. Hij is het er niet mee eens dat er voor hem een aparte zittingsdag is vastgesteld.

Daardoor kan hij niet aanwezig zijn op de dagen dat de andere verdachten in dit proces voor de rechter verschijnen.

Achterstand oplopen

Dat zou inhouden dat wanneer andere verdachten verweer voeren, hij daar niet op kan inhaken. Daarmee loopt hij volgens zijn verdediging een achterstand op. Zijn advocaat Inez Weski zal de pro-formazitting wel bijwonen.

Taghi wordt verdacht van het leiden van een criminele organisatie en het opdracht geven tot een serie liquidaties en pogingen tot liquidaties. Politie en justitie hebben sterke vermoedens dat Taghi ook achter de moord op advocaat Derk Wiersum zit. Die werd op 18 september bij zijn huis doodgeschoten. Politie en justitie achten het scenario dat Taghi achter deze moord zit zeer waarschijnlijk.

Taghi zo snel naar gevangenis Vught 'voelt als een ontvoering'

Beroepscrimineel Ridouan Taghi werd aangehouden in Dubai en zit vast in de Extra Beveiligde Inrichting van de PI Vught. Volgens zijn advocaat Inez Weski voelt de snelle uitlevering als een ontvoering.

Opvallende draai

De afwezigheid van Taghi is opvallend omdat Weski eerder had gezegd dat Taghi naar de eerstvolgende zitting in het Marengo-proces zou komen en daar mogelijk ook iets zou zeggen.

"Dat heeft ermee te maken dat hij dit proces wil meemaken. Wat er gebeurt en wat er wordt gezegd. Mogelijk gaat hij dan zelf ook wat aangeven aan de rechtbank."

Ze uitte toen - op 7 januari - ook haar verbazing over het feit dat hij nog niet was verhoord door de recherche.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Hier zit Taghi nu: extreem regime en nauwelijks contact met anderen

Over drie maanden

Over drie maanden zijn de volgende pro-formazittingen. Dan zullen Taghi en Weski een nieuwe afweging maken of ze daarbij aanwezig zullen zijn. De rechtbank moet nog bepalen of hij dan alleen of met de andere verdachten voor de rechter verschijnt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Taghi in proces Caloh Wagoh gelinkt aan 3 moorden en 9 liquidatieopdrachten

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore