Personeelstekort

Justitie gaat in hoger beroep tegen vrijlating 'psychiatrisch' verdachte

19 februari 2020 13:12 Aangepast: 19 februari 2020 16:55
Het Pieter Baan Centrum waar rapportages over patiënten worden gemaakt. Beeld © ANP

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat in hoger beroep tegen het besluit van de rechtbank in Den Haag een verdachte met psychiatrische stoornissen vrij te laten zonder dat noodopvang voor de man beschikbaar was.

De man kwam gisteren onverwacht op vrije voeten. Samen met zijn advocaat probeerde het OM de uren daarna een vorm van opvang te regelen voordat de man de cel zou verlaten, maar tevergeefs. In een reactie zegt het OM de gang van zaken 'te betreuren'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Verdachte vrijgelaten vanwege tekort psychiatrisch deskundigen

Justitie vervolgde de man voor mishandeling en bedreiging van familieleden vorig jaar in Zoetermeer en Leiderdorp, onder wie zijn moeder. De eis was 180 dagen celstraf, waarvan 60 dagen voorwaardelijk.

De rechtbank legde echter geen straf of maatregel op, omdat er geen psychiatrisch rapport lag over de mate van toerekeningsvatbaarheid. Daardoor kon de rechtbank niet beoordelen of het misdrijf de verdachte kon worden aangerekend en of behandeling nodig was.

Ernstig capaciteitstekort

Een woordvoerder van het OM zegt tegen RTL Nieuws dat het rapport was aangevraagd, maar uiteindelijk ontbrak vanwege een tekort aan deskundigen bij het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFP). "Ze hebben ons laten weten te kampen met een ernstig capaciteitstekort."

Het NIFP is in 2006 ontstaan uit een fusie van de Forensisch Psychiatrische Dienst en het Pieter Baan Centrum, waar rapportages over patiënten worden gemaakt.

De rechtbank noemde de situatie onacceptabel en wees de overheid op haar zorgplicht voor deze psychiatrische patiënt. Ook de advocaat van de man was boos. Hij benadrukte dat het OM goed in de gaten moet houden of rapportages zijn opgemaakt en daarover tijdig de rechtbank en de verdediging moet informeren. Volgens hem gaat dat vaker mis in rechtszaken.

Het NIFP heeft al eerder aangegeven te weinig medewerkers te hebben om alle verzoeken tot psychiatrische rapportages tijdig te kunnen uitvoeren. De wachttijden zijn daarom lang.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore