Ga naar de inhoud
Imposter-syndroom

Emotionele Imanuelle Grives: 'Ik wilde gewoon kapot, Eva'

Beeld © Jinek

Actrice Imanuelle Grives wilde 'helemaal kapot' toen zij afgelopen zomer met een enorme hoeveelheid drugs werd gepakt op het festival Tomorrowland. Bij Jinek vertelde zij in tranen dat zij 'niet had nagedacht over de consequenties, over wat mij kon overkomen. Niets boeide mij meer'.

Naar eigen zeggen deed zij dit mede omdat ze leed aan een zogenoemd 'imposter-syndroom', de doorlopende angst om ontmaskerd te worden als een oplichter. Dit fenomeen, ook wel 'bedriegerssyndroom', bestaat uit een voortdurende angst om door de mand te vallen.

"Je denkt steeds dat mensen er achter komen dat je een enorme loser bent, en helemaal niet zo leuk als iedereen denkt. Het maakt dan niet uit wat je hebt opgebouwd en wat je allemaal bereikt hebt."

Paar keer bijna auto-ongeluk

Dat ze uiteindelijk gepakt werd, was ook haar redding. "Maanden daarvoor had ik al een paar keer dat ik mijzelf niet herkende. Ik heb echt misschien wel twee of drie keer bijna een auto-ongeluk gehad omdat ik gewoon zó niet mijzelf was."

Grives werd gepakt met een enorme hoeveelheid drugs op zak. Waarom had ze zóveel bij zich? "Ik ga naar feesten", zei ze. "Ik ga al tien jaar naar feesten, dus het eerste doel daarvan is mijn voorraad."

'Het sloeg helemaal nergens op'

Er speelde nog iets: Grives zou de drugs mee hebben genomen zodat ze zich kon inleven in haar nieuwe rol in de film Suriname, waar ze de vrouw van een drugsdealer zou spelen. "Ik had voor mijzelf bedacht: oh ja, en dan haal ik meer [drugs] en kan ik in character gaan - het sloeg helemaal nergens op. Ik heb gewoon heel veel drugs gekocht."

Nu beseft ze: het was sowieso niet nodig om die drugs bij zich te hebben 'om mij voor te bereiden op wat dan ook'. "Ik had mij in die periode wijsgemaakt dat dat wél nodig was."

'Ik wilde gewoon kapot, Eva'

04:04
Actrice Imanuelle Grives deed gisteravond haar verhaal bij Jinek.

'Zoveelste kloterelatie'

Achter de schermen ging het niet goed, vertelde de actrice. "Ik was heel ontevreden met mijzelf. Ik maakte privé keuzes waar ik niet trots op was en ik liep gewoon vast met mijzelf. Het bizarre was: de mindset die ik op dat moment had... In mijn hoofd, hoe ik in mijn vel zat op dat moment, was ik een complete mislukkeling."

Grives kwam op dat moment naar eigen zeggen uit 'de zoveelste kloterelatie'. In haar hoofd was het een chaos, vertelde Grives. "Ik deed het niet voor het geld", voegde ze daaraan toe. Toen ze gepakt werd, voelde zij vooral opluchting. "Ik vond het allemaal wel best."

De actrice kreeg van de Antwerpse rechtbank twee jaar celstraf, waarvan één jaar voorwaardelijk, en achtduizend euro boete. Na aftrek van het voorarrest en de voorwaarden van de strafuitvoering bleven er uiteindelijk nog maar zes dagen celstraf over. 

'Miss Tomorrowland'

De Belgische gevangenis omschreef Grives als een 'bijzondere plek'. Ik heb geen ratten gezien, maar het is natuurlijk geen hotel. Maar zo is het ook niet bedoeld. Het is in niets te vergelijken met een Nederlandse gevangenis." Haar bijnaam bij sommige mede-gevangenen was ‘Miss Tomorrowland’.

Moeder Imanuelle zei: 'Im, ik hou van jou'

25:33
Vanaf 19 minuten in deze video vertelt de actrice over het gesprek met haar moeder.

Haar familie bleef haar doorlopend steunen. Emotioneel vertelde ze bij Jinek aan tafel: "Mijn moeder zei: je hebt iets gedaan wat niet klopt. Maar we houden van je, we steunen je en we gaan je hieruit krijgen." Grives stelt graag weer te willen gaan acteren.

Fajah
Lees ook:
Fajah nam rol Imanuelle Grives over: 'Voor alles is een reden'