Actie tegen stikstofbeleid

Boeren met trekkers toch op snelweg: 'Never give up'

19 februari 2020 07:20 Aangepast: 19 februari 2020 15:33
Boeren tijdens een eerdere demonstratie in Den Haag. Beeld © ANP

De boeren die vandaag protesteren in Den Haag moesten van de politie over B-wegen naar de hofstad komen, maar daar heeft niet iedereen zich aan gehouden.

Ondanks de oproep - ook van boerenorganisaties zelf - om niet met tractoren over de snelwegen te rijden, heeft in ieder geval een groep van circa vijftien boeren vanmorgen vroeg met trekkers op de A12 gereden. De bestuurders zijn bekeurd, twittert de politie.

'Never give up'

Volgens de politie zijn er twee boeren aangehouden. Een 33-jarige man werd in Den Haag aangehouden vanwege het negeren van aanwijzingen op de snelweg. De politie greep in omdat het rijgedrag van de boer leidde tot gevaarlijke situaties op de weg.

Ook een 19-jarige bestuurder van een tractor op de A50 is aangehouden. Volgens de politie reed de man bij het Gelderse Voorst de snelweg op. Agenten reden de tractor klem en forceerden de deur. Omdat de bestuurder bleef zitten en niet luisterde naar de aanwijzingen van de politie, gebruikten agenten pepperspray. Hij heeft uiteindelijk een boete gekregen.

Ordelijk verloop

In Den Haag wordt vandaag een grote actie tegen het stikstofbeleid van de overheid gevoerd. Honderden boeren zijn aanwezig. De betogers hebben hun voertuigen in de omgeving van de Koekamp en het Malieveld geparkeerd. Dat leidt tot lokale verkeersoverlast: onder meer het bus- en tramverkeer loopt vast. Volgens de politie verloopt het protest tot nu toe rustig en gemoedelijk.

De ochtendspits verliep zelfs een stuk rustiger dan normaal. Op het hoogtepunt stond er 62 kilometer op de snelwegen, terwijl een normale woensdagochtendspits zo'n 150 kilometer file telt.

Een woordvoerder van Rijkswaterstaat vermoedt dat mensen mogelijk zijn thuisgebleven omdat ze problemen op de weg vreesden. Maar ook het weer speelt mee, evenals het feit dat het noorden van het land vakantie viert.

Drentse boeren

Gisteravond al werd een groep van zo'n dertig boeren in Drenthe door de politie op de N33 bij Rolde tegengehouden en van de weg gehaald. Ze krijgen een bekeuring voor het rijden met hun tractor op de autoweg, meldt de politie. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Wéér een boerendemonstratie. Maar waarom eigenlijk?

Bij Hoogeveen haalde de politie daarnaast drie tractoren van de A28. De bestuurders krijgen eveneens een bekeuring, voor rijden op de snelweg.

Bij Teuge werd een tractor van de A50 gehaald, die bij Voorst de snelweg op was gereden. De bestuurder werd door de politie aangehouden wegens gevaarlijk rijgedrag.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore