Delano R., alias Keylow

Handlanger Taghi werkte aan programma RTL, productie gestopt na arrestatie

19 februari 2020 04:11 Aangepast: 19 februari 2020 04:16
In november van 2018 was er een politieactie tegen motorclub Caloh Wagoh van Delano R. Beeld © Politie

Een van de vermoedelijke moordmakelaars van crimineel Ridouan Taghi werkte aan een televisieprogramma voor RTL/Videoland. Het gaat om Delano R., alias Keylow. Hij zou een programma gaan presenteren over jongeren in de onderwereld.

R. is de oprichter van de Haagse straatbende Crips en motorclub Caloh Wagoh. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij verschillende liquidaties en pogingen daartoe. Door productiemaatschappij Vice Studios was hij ingehuurd als presentator, meldt NRC. Vice en RTL bevestigen dat.

Het programma waaraan R. werkte had 'Nieuwe Penoze' als werktitel. Hij werd aangehouden toen de opnames bezig waren. Na de arrestatie van R. werd het project direct beëindigd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

OM: motorclub Caloh Wagoh moordde op bestelling, nam opdrachten van Taghi aan

R. was onder zijn artiestennaam Keylow vaker te zien in de Nederlandse media. Hij maakte naam als breakdancer, rapper en oprichter van jeugdbende Crips Main Triad. Er verscheen een boek over hem en een documentaire. R. was onder meer te zien in NOVA en zat aan tafel bij De Wereld Draait Door.

Chatgesprekken

De verdachte zou sinds het najaar van 2017 direct contact hebben gehad met Taghi via chatgesprekken. Bij zijn aanhouding in 2018 werden foto's en filmpjes ontdekt van die gesprekken. R. verklaarde aan de politie dat hij de opnames had gemaakt voor een televisieprogramma. 

De opnames van het programma waren in volle gang toen R. eind 2018 werd aangehouden. Leden van de motorclub van R. werden toen al in verband gebracht met een liquidatie en aanslagen op dagblad De Telegraaf en weekblad Panorama.  

Belangrijkste verdachte

De motorclub, Caloh Wagoh, had drie moordcommando's die opdrachten aannamen van onder anderen crimineel Ridouan Taghi, zei het OM in oktober van vorig jaar. Vandaag en morgen vinden in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol nieuwe zittingen plaats in de zaak. Er zijn 14 verdachten, van wie R. de belangrijkste is.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Het Eris-proces rond 'moordmakelaars' Caloh Wagoh: 5 vragen en antwoorden

Reactie RTL: 'Niet bekend met chatgesprekken' 

"Het klopt dat Vice in de zomer van 2018 tot aan november 2018 in opdracht van RTL/ Videoland aan een journalistieke docu-serie heeft gewerkt waarin Delano R. een rol speelde", verklaart RTL in een reactie. "Vanuit zijn eigen criminele verleden kon hij ons inzicht verschaffen in de onderwereld van een nieuwe generatie criminelen, die tot op heden onzichtbaar blijft. Gedurende de samenwerking is er nooit opdracht gegeven tot het ondernemen van criminele activiteiten, noch het archiveren van chatgesprekken in welke vorm dan ook. Wij zijn niet bekend met chatgesprekken en hebben de inhoud ervan nooit gezien. Toen R. in hechtenis is genomen, is de productie en de samenwerking per direct gestopt."

Peter R. over bizarre wending in zaak tegen Caloh Wagoh

Opzienbarend nieuws, eerder deze maand, in het proces tegen motorbende Caloh Wagoh. Advocaat Nico Meijering zou een cruciale getuige onder druk hebben willen zetten om géén kroongetuige te worden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore