Ga naar de inhoud
Onderweg naar Den Haag

Politie haalt 30 boeren van de weg in Drenthe en deelt boetes uit

De politie heeft actievoerende boeren ter hoogte van Rolde van de N33 gehaald Beeld © Persbureau Meter

Een groep van zo'n dertig boeren is gisteravond in Drenthe door de politie op de N33 bij Rolde tegengehouden en van de weg gehaald. Ze kregen een bekeuring voor het rijden op de autoweg.

Dat meldt de politie via Twitter. 

De boeren moesten volgens de politie over B-wegen naar Den Haag, waar vandaag een grote actie is tegen het stikstofbeleid van de overheid. Ze mochten ook geen gebruik maken van de snelweg met hun trekker. Actiegroep Farmers Defence Force (FDF) riep de boeren op zich hieraan te houden.

Boeren zijn woedend

De boeren zijn woedend dat ze een bekeuring hebben gekregen. Het gaat volgens een van de aanwezige om een bedrag van 340 euro. De boeren zijn ook boos dat ze op de N33 zijn tegengehouden. "We rijden juist over de N33 omdat dat een veilige weg is. Het is absoluut onveilig om over allerlei dorpswegen te gaan rijden", sprak één van de boeren.

Wéér
Lees ook:
Wéér een boerendemonstratie. Maar waarom eigenlijk?

Ze vertrokken gisteravond uit het Groningse dorpje Blijham en kregen gezelschap van een aantal Duitse boeren. Naast de boeren uit Groningen zijn er ook uit diverse andere delen van Nederland boeren onderweg naar Den Haag gegaan.

Al tientallen boeren in Den Haag

Zo'n twintig protesterende boeren reden gisteren al met tractoren het centrum van Den Haag binnen. Zij liepen vooruit op het protest van vandaag in de Hofstad.

Die demonstratie is bij de Koekamp, tegenover station Den Haag Centraal. Boeren kunnen hun tractoren parkeren op drie wegen in de buurt van het Malieveld. Degenen die in de loop van de nacht al aankomen, kunnen volgens de politie parkeren op de Benoordenhoutseweg. "Houd rekening met vertraging op de weg", schrijft de gemeente. 

Boeren
Lees ook:
Boeren rijden met tractoren centrum Den Haag binnen

Auto's, busjes en vrachtwagens die in het centrum van Den Haag moeten zijn, mogen daar gewoon komen. Er komen wel 'flexibele afzettingen' bij het centrum 'om te voorkomen dat zware voertuigen het centrum in rijden'.

De boeren protesteren onder andere over het stikstofbeleid:

03:18
Gevaarlijk voor mens én natuur: alles wat je moet weten over stikstof