Veel schade door wortels

'Grond verhitten helpt bij bestrijding Japanse duizendknoop'

18 februari 2020 20:48 Aangepast: 18 februari 2020 20:55
De Japanse duizendknoop.

De Japanse duizendknoop veroorzaakt met zijn sterke wortels en stengels veel schade aan gebouwen, leidingen en wegen in Nederland. Een goede bestrijdingsmethode was er tot nu toe niet. Maar nu is er goed nieuws: de Wageningen University & Research (WUR) heeft mogelijk een oplossing gevonden.

Een innovatieve verhittingstechniek helpt namelijk om de schadelijke Japanse duizendknoop te verwijderen. Dat blijkt uit onderzoek van de WUR.

Door asfalt heen

De Japanse duizendknoop is een invasieve exoot, wat betekent dat hij oorspronkelijk niet in Nederland voorkomt. Zoals de naam al zegt komt de plant uit Japan. De plant kan wel 10 centimeter per dag groeien en is zo sterk dat die door kleine kiertjes in funderingen en wegen heen groeit. Ook asfalt en beton houden de plant niet tegen en daardoor vormt die een bedreiging voor gebouwen, wegen en bruggen.

De exoot wordt vaak verkocht als 'polygonumstokken' of 'Hollandse bamboe'. De plant is erg moeilijk uit te roeien. Kleine afgemaaide stukjes wortel kunnen weer uitgroeien tot een hele plant, die inheemse planten verdringt.

Grond verhitten

De universiteit heeft onderzocht of met duizendknoopresten besmette grond via verhitting met een mobiele installatie zodanig gereinigd kan worden dat er geen levensvatbare resten meer in voorkomen.

De verzamelde grond is eerst gezeefd en daarna behandeld met het prototype van de mobiele verhittingsinstallatie. Na deze behandelingen is de grond gedurende ruim zeven weken onderzocht of de plant opnieuw ging groeien.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Duizendknoop vormt bedreiging: 'Rekening houden met enorme schadeposten'

Het verhitten van de grond na het zeven bleek te leiden tot een zeer sterke afname van het aantal levensvatbare wortelstokfragmenten en nieuwe scheuten. Het aantal nam af met 99 procent.

Nazorgplan

Of deze effectiviteit ook in de praktijk gehaald wordt, hangt volgens de onderzoekers af van de zorgvuldigheid waarmee een groeiplaats met Japanse duizendknoop wordt ontgraven.

Ook is het belangrijk dat er een aanvullend nazorgplan wordt ontwikkeld voor de situaties waarin een enkel wortelfragment de hittebehandeling toch overleeft.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kamer wil verkoop woekerende Japanse duizendknoop verbieden

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore