Specifieke batterij

Zo ondertekent de afperser zijn bombrieven

18 februari 2020 21:00 Aangepast: 20 februari 2020 08:43
Zo zag de brief eruit die bij een filiaal van ABN Amro in Amsterdam ontplofte. Beeld © Politie

De politie heeft bekendgemaakt hoe de verzender van de bombrieven zijn poststukken ondertekent. Dat toonden de speurders vanavond in het televisieprogramma Opsporing Verzocht.

De politie maakte bekend dat het gaat om een aantal liggende streepjes in combinatie met twee schuine streepjes.

Zo ondertekende de afperser zijn brieven. Zo ondertekende de afperser zijn brieven.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tijdlijn: hier werden de bombrieven tot nu toe bezorgd

Presentator van het programma Anniko van Santen stelde daarnaast dat de afzender in zijn brieven liet weten dat er iets ergs zou gebeuren als er niet naar de afpersers geluisterd wordt. De afzender eist bitcoins.

Batterij in brieven

Ook werd bekendgemaakt dat het niet echt om bommen in de enveloppen ging, maar om een licht ontvlambare vloeistof. De ontvlambare vloeistof was in alle gevallen geplaatst in een wit papieren zakje met daarop een afbeelding van een pengetekend historisch stadsaanzicht van Delft.

De recherche weet waar deze zakjes in grote oplagen zijn gedrukt, maar hoopt dat mensen een link leggen tussen de batterij, het zakje en de bitcoins in de zoektocht naar de verdachte. Tien van die brieven bevatten Duracell-batterijen zonder omhulsel.

De batterij die in 10 enveloppen zat. De batterij die in 10 enveloppen zat.

Voor de tip die leidt tot de aanhouding van de afperser is een beloning uitgeloofd van 15.000 euro.

Opnieuw bombrieven

Vorige week dook opnieuw een aantal bombrieven op, nadat het een tijdje stil was geweest. De eerste bombrieven werden in januari verstuurd. Vorige week werden er een paar bezorgd in Leusden, Amsterdam en Oudenbosch.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vierde bombrief in twee dagen tijd: wie heeft dit op zijn geweten?

Begin januari werden zeven bombrieven verstuurd naar bedrijven in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Maastricht. De brieven met explosieven kwamen onder meer terecht bij hotel Okura in Amsterdam, een tankstation in de hoofdstad, een postsorteercentrum in Rotterdam en een makelaarskantoor in Utrecht. De laatste van die reeks werd op 10 januari aangetroffen in een postsorteercentrum in Amsterdam. De politie houdt er rekening mee dat het om dezelfde afzender gaat en doet nog steeds onderzoek.

Bitcoins geëist

Vorige week ontploften op woensdag twee bombrieven, in Amsterdam (in een postsorteercentrum van ABN AMRO) en in Kerkrade (bij een postsorteerbedrijf van Ricoh). De verzender eiste een niet onthuld bedrag in bitcoins. De afperser dreigde meer brieven te versturen als er niet werd betaald.

De politie heeft gewaarschuwd voor de brieven en een beschrijving en een foto van een van de enveloppen gepubliceerd. Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) noemde de ontploffende poststukken zorgelijk. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid houdt de situatie in de gaten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore