Ga naar de inhoud
Geen psychiatrisch rapport

Verdachte vrijgelaten vanwege tekort psychiatrisch deskundigen

Het Pieter Baan Centrum waar rapportages over patiënten worden gemaakt. Beeld © ANP

De rechtbank in Den Haag heeft een verdachte vrijgelaten omdat er geen psychiatrisch rapport was gemaakt over zijn toerekeningsvatbaarheid. Dat is nodig omdat rechters daarmee kunnen beoordelen of een misdrijf de verdachte wel kan worden toegerekend en of er behandeling mogelijk is.

De rapportage was wel toegezegd, maar ontbreekt vanwege een tekort aan deskundigen bij het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFP).

Dit gebeurt er in het Pieter Baan Centrum:

02:13
Jaarlijks komen zo’n 220 verdachten van ernstige misdrijven terecht in het Pieter Baan Centrum. Maar wat gebeurt er nou eigenlijk in het centrum? En hoe komen ze er tot hun oordeel?

Mishandeling en bedreiging

De rechtbank heeft daarom een rechterlijk pardon uitgesproken en bepaald dat de verdachte geen straf of maatregel wordt opgelegd. De man was wegens ernstige psychiatrische problemen al eens in een kliniek opgenomen.

Hij werd vervolgd voor mishandeling en bedreiging van familieleden vorig jaar in Zoetermeer en Leiderdorp, onder wie zijn moeder. Er was 180 dagen gevangenisstraf geëist, waarvan 60 dagen voorwaardelijk.

Onacceptabel

De reclassering had een voorwaardelijke celstraf geadviseerd. De advocaat van de verdachte ging hierin mee en had gevraagd zijn cliënt langer vast te houden om te kijken of er plek binnen de psychiatrische zorg voor hem was. Maar er was ook nog geen werk gemaakt van een zorgmachtiging. De rechters besloten de man onmiddellijk vrij te laten.

De rechtbank noemt de situatie onacceptabel en wijst de overheid op haar zorgplicht voor deze psychiatrische patiënt.

'Gewoon de sjaak'

De advocaat van de verdachte is kwaad dat zijn cliënt geen hulp wordt geboden, terwijl hij die wel nodig heeft. "Iemand met psychische problemen wordt nu op straat gezet door het falen van de overheid. Hij is gewoon de sjaak", zegt zijn advocaat Philippe de Miliano. "Nu moet hij voor hulp weer tijden op wachtlijsten staan."

Het NIFP heeft al eerder aangegeven dat er tekorten zijn aan medewerkers om alle verzoeken tot psychiatrische rapportages tijdig te kunnen uitvoeren. De wachttijden zijn lang.

Tramschutter
Lees ook:
Tramschutter Gökmen T. onderzocht in Pieter Baan Centrum om verkrachting
Bron: RTL Nieuws