Droom

Niet alleen bekende sporters naar Rio: 'Dit is een langgekoesterde wens'

13 juli 2016 19:35 Aangepast: 14 juli 2016 07:18
Roeister Ae-Ri Noort, stuurvrouw van de vrouwen 8 Beeld © RTL Nieuws

De olympische equipe is vandaag gepresenteerd. Naast alle bekende gezichten als Dafne Schippers en Ranomi Kromowidjojo worden ook de wat onbekendere gezichten aan het publiek voorgesteld. Maak kennis met roeister Ae-Ri Noort, stuurvrouw van de vrouwen acht.

Ae-Ri heeft letterlijk de touwtjes in handen op de boot. Toch ziet ze zichzelf niet als baas van de roeisters. "Als stuurvrouw heb ik wel de stuurtouwtjes in handen, maar ik zie mezelf meer als coach op de boot. We zijn een roeiteam van negen meiden maar ik heb gewoon een andere taak."

De stuurvrouw is verantwoordelijk voor de uitvoering van het tactisch plan van het team. Daarnaast moet ze de concurrentie scherp in de gaten houden. "Ik moet heel snel beslissingen nemen tijdens een wedstrijd, goed aanvoelen wat het team doet, hoe we liggen ten opzichte van de concurrente. Ik moet zorgen dat we ons aan het plan houden maar soms ook juist beslissen om af te wijken van het plan. Het is behoorlijk multitasken op de boot."

Thumbnail

Ae-Ri Noort aan het hoofd van de roeiboot, in actie met haar team de vrouwen acht

Tussen het roeien door nog even promoveren

De kunst van het multitasken heeft Ae-Ri geleerd tijdens haar promotieonderzoek. Ze is namelijk niet een fulltime sporter. "Als stuurvrouw hoef je zelf niet te roeien, dus ik hoef wat minder te trainen dan de andere meiden. Daarom had ik de tijd om naast het roeien ook nog een promotieonderzoek te kunnen doen in het AMC. Daar heb ik met alle experimenten die ik deed erg geleerd om te multitasken." Ze leerde daarnaast ook goed omgaan met kritiek en dealen met stress. En daar heeft ze als topsporter dagelijks profijt van.

Hoewel ze niet dagelijks hoeft te trainen is ze wel veel met haar lichaam bezig. "Bij elke wedstrijd word ik twee uur voor de wedstrijd gewogen. Ik mag maar vijftig kilo wegen, ik moet dus wel opletten met eten en ik doe veel aan Pilates. Maar ik heb de afgelopen jaren niet elke dag in de boot gezeten."

Buiten de boot

In 2002 ging ze als student in Amsterdam voor het eerst mee met een vriendin mee naar de roeivereniging. Ze was meteen verkocht. Tijdens haar studententijd heeft ze veel geroeid en werd steeds beter. Uiteindelijk belandde Ae-Ri in de subtop. "Ik werd nét niet geselecteerd voor de Olympische Spelen in Londen. Ik heb het roeien daarna wat op een laag pitje gezet en ben me op mijn studie gaan richten. Twee jaar geleden heb ik het weer een beetje opgepikt."

De subtop is klein in Nederland. "Dus ik kwam snel weer in de selectie terecht. Dat ik nu eindelijk wel naar de Olympische Spelen mag is dus een langgekoesterde wens. Elke sporter droomt ervan om te wonen in het olympisch dorp, met allemaal sporters om je heen. Ik kan niet wachten."

Meer op rtlnieuws.nl

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore