'Pak de fiets'

Morgen drukte en vertragingen verwacht vanwege protest boeren én vissers

18 februari 2020 13:30 Aangepast: 18 februari 2020 19:21
Oktober: boeren demonstreren op het Malieveld in Den Haag. Beeld © ANP

Wie morgen in Den Haag moet zijn, kan het best met het openbaar vervoer of de fiets komen. "Hoe dichter bij Den Haag, hoe groter de overlast", waarschuwt de ANWB.

Het is de bedoeling om de boeren over provinciale wegen naar Den Haag te laten rijden. "Over de snelweg is niet het plan, maar ze zullen op één of andere manier in Den Haag moeten komen", zegt de ANWB. "Dat er verkeershinder zal optreden, lijkt duidelijk. Maar alles is afhankelijk van de vorm. Als de tractoren drie stroken breed over de snelweg rijden, kan het oplopen." 

Opletten geblazen

Het voordeel is dat het op woensdagen rustiger op de snelwegen is dan op dinsdagen en donderdagen. Bovendien heeft het noorden vakantie.

Rijkswaterstaat wacht af wat er gebeurt. "Het wordt opletten geblazen. Maar we weten niet wanneer ze gaan rijden, waar ze vertrekken, hoe de rest van de route is. Misschien is er wel of geen regen. Hoe rijden de tractoren, en hoe alert zijn automobilisten? Er zijn zo veel factoren."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Farmers Defence Force roept protesterende boeren op niet over de snelweg te rijden

De demonstratie tegen het stikstofbeleid van het kabinet is bij de Koekamp, tegenover station Den Haag Centraal. Boeren kunnen hun tractoren parkeren op drie wegen in de buurt van het Malieveld. Van daaruit kunnen ze naar de Koekamp lopen.

Flexibele afzettingen

Ook komen sommige boeren misschien met bussen naar Den Haag. "Houd rekening met vertraging op de weg", schrijft de gemeente.

Auto's, busjes en vrachtwagens die in het centrum van Den Haag moeten zijn, mogen daar gewoon komen. Er komen wel 'flexibele afzettingen' bij het centrum 'om te voorkomen dat zware voertuigen het centrum in rijden'.

Vissersprotest

Inmiddels heeft een groep vissers zich aangesloten bij de boeren die morgen gaan betogen. Maar terwijl boerenorganisatie Farmers Defence Force vooral tegen het stikstofbeleid van het kabinet demonstreert, willen leden van vissersorganisatie Eendracht Maakt Kracht (EMK) hun ongenoegen laten horen over de aanleg van grote windparken op zee. Ook dat een groter deel van de Noordzee een beschermde status krijgt, ziet EMK als problematisch.

"Voor vissers wordt het vissen op een postzegel", zegt EMK. "Noordzeevissers worden net als agrariërs opgeofferd voor dubieus milieu- en klimaatbeleid." Volgens Eendracht Maakt Kracht zijn windturbines in zee zeer schadelijk. "Duizenden beschermde zeezoogdieren en gezonde vispopulaties worden voor klimaatbeleid opgeofferd."

Gevaarlijk voor mens én natuur: alles wat je moet weten over stikstof

Het legt duizenden projecten stil, en boeren en bouwbedrijven raken ervan in de stress: stikstof. Maar wat is de oorzaak van de stikstofcrisis? En wat is stikstof nou eigenlijk precies? Daphne Lammers dook de chemieboeken in en legt het je allemaal uit.

Afspraken visserijsector en kabinet

De visserijsector heeft vorige week nog zijn handtekening gezet onder een akkoord over de toekomst van de Noordzee. Daarin zijn ook plannen voor grootschalige windparken opgenomen.

  • Om de natuur te beschermen, wordt 12,5 procent van de Noordzee volgens de afspraken beschermde natuur. 
  • In bepaalde gebieden mogen straks geen netten meer over de bodem worden gesleept en in gebieden die voor zeevogels van groot belang zijn, worden geen windturbines geplaatst.
  • Het kabinet trekt ter compensatie 119 miljoen euro uit om onder meer de visserijvloot te 'herstructureren' en verduurzamen. Voor wetenschappelijk onderzoek en monitoring komt 55 miljoen beschikbaar. 
  • Over het akkoord is ruim een jaar onderhandeld tussen de overheid, de visserijbranche, natuurorganisaties en de energiesector. Alle deelnemers hebben tot eind maart om hun achterban te overtuigen. Namens de visserij zijn dat VisNed en de Nederlandse Vissersbond.
Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Britten willen visrechten Europese vissers afpakken

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore