Ga naar de inhoud
Dader was 15

Vader doodgestoken Nick (16): 'Zware boetes voor wapenbezit heel goed idee'

Dirk Jan Bood

Als het aan de burgemeester van Rotterdam ligt, krijgen ouders straks een flinke dwangsom als hun kind meer dan een keer met een mes wordt aangehouden. De vader van de doodgestoken Nick (16) vindt dit een heel goed plan. Hij denkt dat een harde aanpak de enige manier is om leed bij andere ouders te voorkomen.

Dirk Jan Bood zat drie jaar geleden rustig op zijn bank in zijn huis in het Zaanse Wormerveer toen hij werd opgeroepen om naar een steekpartij in het centrum van Zaandam te gaan. Hij werkte als persfotograaf en voor hem leek dit een avond als alle andere te worden.

Boete voor ouders messenbezitters 'lost niets op'

01:29
Om messengeweld te bestrijden krijgen Rotterdamse ouders van wie hun kind voor de tweede keer wordt betrapt met een mes, binnenkort een dwangsom van 2500 euro.

Hij sprong in zijn auto om achter de traumahelikopter aan te rijden, maar toen hij onderweg werd gebeld door zijn ex-vrouw wist Dirk Jan meteen dat het mis was. "Ze gilde dat Nick was neergestoken", herinnert hij. Dirk Jan negeerde alle verkeersregels en reed plankgas naar de plek des onheils.

Eenmaal aangekomen probeerde hij met alle kracht bij zijn zoon te komen. "Ik werd weggeduwd door de politie. Ik riep: het is mijn zoon! Maar ik moest weg." Nooit meer zou hij zijn zoon in leven zien.

Ouders
Lees ook;
Ouders van kind dat mes draagt krijgen voortaan boete van 2500 euro

Inmiddels is het drie jaar later en probeert Dirk Jan zijn verdriet een plek te geven. Hij heeft een boek geschreven over de dood van zijn zoon en de rechtszaak waarin hij het 15-jarige 'broekie' zag dat zijn zoon had doodgestoken. Ook heeft hij meegewerkt aan een oproep in zijn gemeente om wapens in te leveren.

Waarom een boete?

Criminoloog Eric Bervoets vindt de denkwijze van Aboutaleb achter de boete niet goed. Hij deed eerder onderzoek naar criminele jongeren in verschillende steden, en zag dat jongeren die met wapens lopen vaak uit kwetsbare gezinnen met financiële problemen komen. "Die families hebben vaak al moeite om het hoofd boven water te houden." Daar overheen gaan met een boete helpt niet, volgens Bervoets.

Ook Jeugdbescherming Amsterdam, die als organisatie veel met dit soort daders te maken heeft, zien een boete niet als de oplossing. "Ouders hebben ondersteuning nodig bij het aanpakken van de problemen", zegt Sigrid van de Poel namens deze organisatie. Volgens haar is jeugdcriminaliteit een signaal dat het ouders niet alleen lukt. Door ouders te helpen, zullen ook de kinderen vooruit gaan, zegt ze. 

Alleen je vuisten

Dat Aboutaleb met een plan komt om de ouders van kinderen met een mes op zak een flinke dwangsom op te leggen, juicht hij alleen maar toe. "Die jochies van 14 en 15 hebben gewoon een mes op zak", zegt hij. "In mijn eigen jeugd had ik nooit een mes mee. Wij hadden alleen onze handen en blote vuisten. Als je een klap had gehad, dan dronk je daarna een biertje."

Dirk Jan heeft geen idee waarom jongeren nu wel met messen lopen, maar hij denkt wel dat een harde lijn de enige manier is om het aan te pakken. "Die gasten weten dondersgoed waar ze mee bezig zijn", zegt hij. Een verbod op het bezit van een mes lijkt hem dan ook zinvol. "Als het strafbaar is, en je het zwaar bestraft, laat je het wel uit je hoofd."