'Onjuiste claims'

Wakker Dier dient klacht in over zuivelcampagne

18 februari 2020 09:32 Aangepast: 18 februari 2020 13:45
Archieffoto Beeld © ANP/Bart Maat

Stichting Wakker Dier dient een klacht in bij de Reclame Code Commissie (RCC) over de 'Nederland draait op zuivel'-campagne van de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO). Volgens de dierenrechtenclub bevat die reclamecampagne bijna 30 'potentieel onjuiste claims'.

De 'Nederland draait op zuivel'-campagne van de Nederlandse zuivelsector ging twee weken geleden van start. Die moet melkliefhebbers meer informatie geven over de zuivelproducten, duurzame melkproductie en het dierenwelzijn.

Volgens Wakker Dier is de NZO niet eerlijk over dieronvriendelijke maatregelen die boeren met een winstoogmerk zouden treffen. Boeren zouden bijvoorbeeld koe en kalf direct na de geboorte scheiden. 

'Enorme schade'

De dierenrechtenclub stoort zich ook zich aan de bewering van NZO dat het schrappen van zuivel uit het dieet weinig CO2-uitstoot bespaart. "De campagne staat bol van dergelijke onwaarheden", schrijft Wakker Dier op zijn website

De dierenrechtenclub ondersteunt deze claim met studies van onder andere het RIVM. Hieruit blijkt dat een voedingspatroon met zuivel zorgt voor meer uitstoot van broeikasgassen, stikstof, verlies van biodiversiteit en landgebruik.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wakker Dier: 'Perverse vleessubsidies EU moeten stoppen'

"De NZO ziet over het hoofd dat de melkveesector voor enorme schade zorgt. Heel Nederland mag daar nu voor opdraaien", volgens Wakker Dier. 

Op zijn website schrijft de NZO aandacht te hebben voor dierenwelzijn. "Wij staan achter wat we beweren", reageert een woordvoerder. "Als er een klacht komt, gaan we die goed bekijken en ons verweren." Vooralsnog heeft de organisatie nog niets gehoord. 

Zwarte lijst

De RCC kan geen sancties opleggen, wel kan de commissie een aanbeveling schrijven. Het grootste deel van de adverteerders past een campagne of reclame daarna aan. Wie dat niet doet, kan op een zwarte lijst gezet worden. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit jaar 339.000 boerderijdieren omgekomen door brand of hitte

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore