Ga naar de inhoud
Tunnel of brug nodig

Tienduizenden woningen in Almere moeten 'schrijnende' woningdruk Amsterdam verlichten

Nieuwbouw in Almere Beeld © ANP

Om de woningdruk in Amsterdam te verlichten moeten in Almere tienduizenden nieuwe woningen worden gebouwd, en er moet een tunnel of brug komen om de verbinding met de hoofdstad te verbeteren. Daarvoor pleiten coalitiepartijen CDA en D66.

Het gaat om 25.000 woningen in Almere Pampus, waar 50.000 tot 60.000 mensen terecht kunnen. De miljarden die hiervoor nodig zijn zouden voor een deel uit een investeringsfonds moeten komen dat het kabinet wil oprichten. 

Schrijnende situatie

CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma noemt de tekorten op de woningmarkt, vooral in Amsterdam, 'schrijnend'. "De prijzen rijzen de pan uit. Almere Pampus kan eraan bijdragen daar verandering in te brengen door meer betaalbare woningen te realiseren." 

Volgens D66-voorman Rob Jetten heeft Nederland de problemen op de woningmarkt aan zichzelf te wijten: "We moeten en kunnen beter. Ieder antwoord op die problemen begint bij één simpel woord: bouwen."

Huizenprijzen
Lees meer
Huizenprijzen naar recordhoogte – zo duur zijn de woningen in jouw gemeente

Stip op de horizon

Bouwen in Almere Pampus en een betere verbinding met Amsterdam werden lange tijd gezien als 'stip op de horizon'. In 2013 besloot het vorige kabinet hier pas weer naar te kijken in 2025. Eerst moesten er 25.000 extra woningen bijkomen in Almere. Nu dat aantal eerder is gehaald dan was geraamd, willen de partijen dat er sneller wordt gebouwd op Pampus.

Ook de verbinding over of onder het IJmeer moet versneld worden. De aanleg van een brug zou ongeveer 2,2 miljard euro kosten, de tunnel 2,5 tot 2,9 miljard euro, werd in 2012 berekend.

In het beste geval, als er snel een besluit wordt genomen over een IJmeerverbinding, zou er over krap vijf jaar gebouwd kunnen worden in Pampus. Voor de regio is een goede verbinding met Amsterdam een voorwaarde voor verdere groei. Het kabinet kondigde vorig jaar al een onderzoek aan naar de bereikbaarheid van Almere.

Joren (31) wacht al acht jaar op woning: 'Ik word boos als ik lege woningen zie'

01:41
Joren loopt er elke dag voorbij: leegstaande panden om de hoek van het huis van zijn ouders. En dat terwijl hij al acht jaar in de wachtrij staat om een woning te vinden. Het gebeurt vaker: door heel Nederland staan er in totaal 90.000 woningen leeg.