Paar dagen langer

255 passagiers die nog op cruiseschip Westerdam zijn moeten blijven

18 februari 2020 05:52 Aangepast: 18 februari 2020 05:53
Een helikopter met medici bezocht cruiseschip de Westerdam. Beeld © AFP

De 255 passagiers en 747 bemanningsleden die nog op het Nederlandse cruiseschip de Westerdam aanwezig zijn, moeten daar waarschijnlijk nog enkele dagen blijven. Aan boord bevinden zich ook nog 29 Nederlanders.

Dat meldt de Holland America Line. Alle passagiers zijn vandaag getest op het besmettelijke coronavirus. Als blijkt dat zij niet zijn besmet, mogen ze alsnog vertrekken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

RIVM zoekt passagiers cruiseschip Westerdam na corona-besmetting

De Westerdam dobberde dagenlang rond op de Zuid-Chinese Zee. Uit vrees voor het coronavirus wilde Thailand het schip niet toelaten. Ook bij vier andere omliggende landen was het schip niet welkom.

Aangelegd in Cambodja

Onder andere Nederland en de Verenigde Staten zochten naar een aanmeerplaats voor het schip. Afgelopen week kreeg de Westerdam groen licht om aan te leggen in Cambodja.

Nadat de passagiers daar van boord mochten, werd bij een 83-jarige Amerikaanse opvarende die in Maleisië is getest, het coronavirus vastgesteld. Zij was na aankomst in Cambodja naar Maleisië gevlogen.

Een arts onderzoekt of iemand aan boord besmet is met Covid-19. Een arts onderzoekt of iemand aan boord besmet is met Covid-19.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Na rampzalige cruise is Flip weer thuis: 'Wat een opluchting'

Whatsappgroepen

Aan boord van de Westerdam waren 1455 passagiers en 802 bemanningsleden, onder wie zo'n 91 Nederlanders. 29 van hen zitten nog op het schip, 26 anderen zitten in een hotel in de Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh. De rest is al in Nederland of elders.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken is in contact met Nederlanders en de Nederlandse ambassades hebben whatsappgroepen aangemaakt om Nederlanders op de hoogte te houden. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken ligt de verantwoordelijkheid om de Nederlanders terug te halen bij de reder, de Holland America Line.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore