Bang voor verdachte

Slachtofferhulp: 'Bescherm privacy slachtoffers met wit balkje'

18 februari 2020 04:52 Aangepast: 18 februari 2020 04:56
De privacy van slachtoffers moet beter beschermd worden. Beeld © iStock

De privacy van slachtoffers van misdrijven moet beter beschermd worden. Nu zijn slachtoffers of eventuele nabestaanden nog afhankelijk van de bereidwilligheid van agenten, rechters en officieren van justitie. Verdachten kunnen vaak via het strafdossier de foto, naam, adres en persoonlijke gegevens van slachtoffers zien.

Slachtofferhulp Nederland wil daarom dat slachtoffers om een wit balkje kunnen vragen. Zoals een verdachte een zwart balkje krijgt, moet de privacy van een slachtoffer door de media met een wit balkje worden gerespecteerd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Lisa werd slachtoffer van stalkerware: 'Ik ben te goed van vertrouwen geweest'

Bang voor verdachte

Volgens bestuursvoorzitter Rosa Jansen van Slachtofferhulp zijn slachtoffers vaak bang voor de verdachte, zeker als het gaat om seksueel misbruik, geweld of stalking.

Toch komen namen en adressen van slachtoffers via het strafdossier bij een verdachte terecht. Ook worden persoonlijke gegevens en soms intieme details van slachtoffers openlijk tijdens het proces aan de orde gesteld.

Anonimiseren aangifte

Om dat te voorkomen zouden agenten bij de aangifte al de mogelijkheid aan moeten bieden om een anoniem huisadres op te geven. Ook zouden overbodige medische gegevens niet in het strafdossier opgenomen moeten worden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Slachtofferhulp wil woonverbod voor daders van moord en misbruik

Slachtoffers beter beschermen

De woordvoerder van minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) laat aan het AD weten het idee van Slachtofferhulp te ondersteunen. "Met de rechtspraak en het OM zijn we bezig om te zorgen dat we slachtoffers ook tijdens het strafproces zo goed mogelijk kunnen beschermen."

Praktische obstakels

Toch zijn er volgens Dekker ook bezwaren. "Bij sommige plannen van Slachtofferhulp Nederland lopen we tegen praktische obstakels aan, bijvoorbeeld omdat het aanpassingen in de ict-systemen vergt. Daar wordt momenteel hard aan gewerkt."

Zo is het volgens de krant nu nog niet mogelijk om adresgegevens automatisch te anonimiseren.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore