'Grote tekortkomingen'

Inspectie scherpt gebruik omstreden bekkenbodemmatje aan

17 februari 2020 21:20
Beeld © Getty Images

Bekkenbodemmatjes die via de vagina worden geplaatst, mogen voortaan alleen nog worden toegepast voor medisch-wetenschappelijk onderzoek. Producenten kunnen de veiligheid van de kunststof implantaten niet garanderen.

Dat heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd bepaald na onderzoek van het RIVM. De matjes worden gebruikt tegen verzakkingen in het bekkenbodemgebied en kunnen via de vagina of de buik worden geplaatst.

Omdat vrouwen na plaatsing via de vagina uiteenlopende klachten kunnen krijgen, zoals incontinentie en pijn bij het vrijen, heeft het RIVM deze producten als eerste onderzocht.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Hoop is weg' voor honderden vrouwen met bekkenbodemmatjes

Het onderzoeksinstituut constateert 'grote tekortkomingen' in de technische dossiers van de matjes. Zo zijn bijvoorbeeld gegevens van andere producten gebruikt, zonder dat duidelijk is of deze producten overeenkomen.

Incompleet dossier

Het RIVM benadrukt dat een incompleet dossier niet hoeft te betekenen dat er iets mis is met het product. Het onderzoeksinstituut hoopt later dit jaar met de resultaten te komen van het onderzoek naar bekkenbodemmatjes die via de buik worden geplaatst.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore