Covid-19

Tientallen koks van Chinese restaurants in quarantaine om coronavirus

17 februari 2020 16:21 Aangepast: 17 februari 2020 16:39
Restaurant. Beeld © EPA

Zeker twintig koks en andere personeelsleden van Chinese restaurants hebben de afgelopen weken op verzoek van hun werkgever geïsoleerd thuis of 'opgesloten' gezeten in een vakantiehuisje. Het gaat om medewerkers die recentelijk in China zijn geweest.

Dat zegt directeur Liping Lin van de vereniging Chinese-Aziatische Horeca Ondernemers. De vereniging dringt bij de horecazaken aan om medewerkers in quarantaine te plaatsen in verband met het nieuwe coronavrius.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Chinese toerist is eerste dode door coronavirus in Europa

Advies

"Hoewel Chinese restaurants niets extra's hoeven te doen van de GGD en het RIVM, adviseren wij om het personeel dat uit China terugkomt, voor twee weken te isoleren", schreef de VCHO al in een nieuwsbrief in januari aan vrijwel alle Chinese eetgelegenheden In Nederland. Dat zijn er zo'n 2200.

Veel personeel is met vakantie gegaan na de drukte van kerst en oud en nieuw. Het zijn vaak Chinese Nederlanders die bij familie op bezoek waren voor het Chinees Nieuwjaar. Lin benadrukt dat het gaat om voorzorgsmaatregelen.

Kwetsende opmerkingen

Chinese restaurants krijgen sinds de uitbraak van het virus meer dan eens vragen van bezorgde klanten of de kok bijvoorbeeld recent in China is geweest.

Daarnaast werden de laatste tijd steeds meer kwetsende opmerkingen of flauwe grappen gemaakt als gevolg van de virusuitbraak, merkt de vereniging op.

Export naar China ligt stil door coronavirus

Er vertrekken voorlopig geen vliegtuigen richting China en dat heeft gevolgen voor Nederlandse bedrijven. De visgroothandel Live Seafood kan bijvoorbeeld geen krabben meer uitvoeren en loopt daardoor veel inkomsten mis.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ludieke actie tegen racisme rond coronavirus: 'Eet chinees, deel een selfie'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore