Après-ski bij operatie

Snowboarder Jeroen crashte op de piste: 'Mijn helm brak in tweeën'

17 februari 2020 17:40 Aangepast: 17 februari 2020 18:58
Jeroen: 'Tijdens de operatie stond après-ski-muziek op' Beeld © Eigen foto

"Ik vloog door de lucht en besefte al: dit gaat fout." Het aantal gewonden door een ongeluk tijdens wintersport, neemt toe. Jeroen kan er (helaas) over meepraten: "Ik ben eigenlijk al blij, want ik had een dwarslaesie kunnen hebben."

Er zijn deze winter al bijna 1000 mensen in de sneeuw gewond geraakt. Een stijging van 35 procent ten opzichte van vorig jaar; toen ging het om 724 gewonden. 

"Ik dacht, leuk een weekje snowboarden in Oostenrijk ", vertelt Jeroen Meuleman (30), die behoorlijk in de kreukels ligt. Hij ging met zijn familie wintersporten, voor de achtste keer naar het skioord Ischgl. "Ik ken het gebied op mijn duimpje."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Drukte op de piste: kwart meer wintersporters gewond

Toch ging het op 16 januari goed mis. Op de rode piste, waar kunstmatige sneeuw was opgespoten, werd hij vermoedelijk verrast door een bult. "Of de piste anders was door de nepsneeuw, of dat ik even niet oplette... ik weet niet precies wat er gebeurde. Ik vloog ineens de lucht in."

Helm in tweeën

Toen wist Jeroen al: dit gaat fout. Hij kwam hard neer en knalde met zijn hoofd op de sneeuw. "Hoewel, het was niet echt sneeuw. Het was keihard ijs geworden. Mijn helm brak in twee stukken." Vermoedelijk gleed hij daarna nog 100 meter door.

Vijf minuten lang was hij buiten westen. "Ik werd wakker met mensen van de EHBO boven mijn hoofd. Mijn eerste reactie was: kan ik mijn tenen of vingers nog bewegen? Dat ging, maar ik had wel pijn in mijn nek."

Jeroen was vijf minuten buiten bewustzijn na de crash. Jeroen was vijf minuten buiten bewustzijn na de crash.

Jeroen kreeg een nekkraag en moest per helikopter naar het ziekenhuis worden vervoerd. Hij had een hersenschudding en zijn enkel bleek gebroken te zijn. "Mijn nek was goed, zeiden de artsen in eerste instantie. Toen heb ik gevraagd om een ct-scan. Na die scan de volgende dag bleek ik toch drie gebroken nekwervels te hebben. Heel apart, had ik daar 30 uur lang zonder nekkraag gelegen." 

Het ongeluk gebeurde op donderdag 16 januari, en pas die woensdag daarop kon Jeroen naar huis. "De gipsvluchten bestaan niet meer, dus ik ging per ambulance. Dat was best interessant, eerlijk gezegd." 

Op brancard naar wc

Jeroen vertelt dat hij werd opgehaald door twee verplegers uit Nederland. "Ze waren heel gezellig. Door de pijnstillers was de pijn te verdragen, dus ik ging de reis positief tegemoet. Ik zag het als een avontuurtje", zegt Jeroen.

Hij werd op een brancard gelegd en de ambulance ingereden. "Ik moest op een gegeven moment naar de wc en dacht echt: hoe dan? Ze rolden me met brancard en al het wegrestaurant in en zetten me zo voor het invalidetoilet. Dankzij krukken wist ik de klus te klaren." 

Even naar de wc bij een wegrestaurant... Even naar de wc bij een wegrestaurant...

Eenmaal in Nederland bleek uit een mri-scan dat Jeroen niet geopereerd hoefde te worden aan zijn nek. Acht weken met een nekkraag zou voldoende moeten zijn voor het herstel. Wel moest hij worden geopereerd aan zijn enkel. 

Après-ski-muziek 

"Dat was spannend op zich, maar eigenlijk was het best gezellig in de operatiekamer. Ik heb lekker lopen kletsen en de artsen hadden après-ski-muziek opgezet." 

En nu is het thuis wachten en wachten. Jeroen moet oefeningen doen, maar naar verwachting mag hij pas in maart weer gaan proberen te staan. Zijn beroep als machine-ontwerper kan hij voorlopig niet uitoefenen. "Ik ben Netflix helemaal aan het uitspelen, en ik slaap veel." 

Wintersporters opgelet: skipistes dreigen te verdwijnen

Een drama voor wintersporters en ondernemers die afhankelijk zijn van skitoerisme.

Jeroen woont alleen, dus hij heeft veel hulp nodig. "Via mijn bureaustoel kan ik naar de keuken rollen om eten te pakken. Verder ben ik veel bezig met hoe lang ik kan liggen, en hoe lang ik overeind kan zitten."

Hij maakt gebruik van thuiszorg en thuishulp, en krijgt daarnaast ook elke dag bezoek. "Dat is fijn, want koken gaat gewoon niet."

Jeroen werd aan zijn enkel geopereerd. Jeroen werd aan zijn enkel geopereerd.

De ANWB waarschuwt er al sinds jaar en dag voor: ga goed voorbereid op wintersport. Sluit een reisverzekering met wintersportdekking af.

Torenhoge kosten

Jeroen kan dat beamen. Hij maakt ongelooflijk veel kosten ('alleen de helikoptervlucht kost al 5000 euro'), maar omdat hij een aanvullende verzekering had afgesloten, kost het hem persoonlijk nauwelijks iets. Het enige wat hij kwijt is, is zijn eigen risico van 800 euro. "Ik hou zelfs geld over, want ik geef niet zoveel uit nu ik alleen maar thuis zit", zegt Jeroen.

Met elke sport kun je pech hebben. Maar Jeroen ziet dat hij ook wel geluk heeft gehad: het had veel erger kunnen aflopen.

Een helikopter voerde Jeroen af. Een helikopter voerde Jeroen af.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore