Weinig sneeuw in het dal

Drukte op de piste: kwart meer wintersporters gewond

17 februari 2020 10:52 Aangepast: 17 februari 2020 13:24
Een ongeluk zit in een klein hoekje. Beeld © Getty Images

Deze winter zijn er op de skipiste tot nu toe al een kwart meer gewonden gevallen dan andere jaren. Dat zegt de ANWB Alarmcentrale, die de pechvogels ondersteunt.

Er zijn nu al bijna 1000 mensen in de sneeuw gewond geraakt. Een stijging van 35 procent ten opzichte van vorig jaar; toen ging het om 724 gewonden. Maar nu het voorjaarsvakantie deze week en volgende week is, vreest de ANWB Alarmcentrale dat dat aantal verder zal oplopen.

"Vorig wintersportseizoen waren er in totaal 1200 gewonden, dus de kans is groot dat dat aantal wordt overstegen", zegt ANWB-woordvoerder Markus van Tol.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wintersport onder druk: pistes veranderen in groene weiden

Nederlanders trekken massaal naar Oostenrijk, Frankrijk en Italië, en van daaruit komen logisch genoeg dan ook de meeste hulpvragen, zegt de ANWB.

Botsingen

De sneeuwomstandigheden zijn goed in de wintersportlanden, maar in de dalen ligt weinig tot geen sneeuw. De wintersporters trekken dus naar de hoger gelegen pistes, waar het extra druk is. 

"En hoe drukker het is, hoe groter de kans op botsingen op de piste", legt Van Tol uit. "Uit ervaring weten we dat dat een vaak een oorzaak voor letsel is. We zien beenbreuken, armbreuken, kniebandletsel en bekkenfracturen."

Skipistes verdwijnen: hoe kan dat?

William Huizinga en Maurice Middendorp van Buienradar leggen uit hoe het kan dat skipistes dreigen te verdwijnen.

Mensen melden zich bij de Alarmcentrale als ze in het ziekenhuis liggen. "Dan houden wij contact met de arts ter plekke. Meestal kunnen mensen na een paar dagen worden vervoerd, en dan regelen wij de manier waarop dat gebeurt."

Gipsvluchten bestaan niet meer, dus veel patiënten gaan per ambulance weer terug naar Nederland.

Verminder de risico's

De ANWB geeft deze tips voor mensen die op wintersport gaan

  • Ga goed voorbereid op vakantie. Sluit een reisverzekering met wintersportdekking af.
  • Realiseer je dat een week wintersport een forse fysieke belasting van het lichaam betekent. Dat geeft een risico op blessures.
  • Weet dat op een gegeven moment de vermoeidheid kan toeslaan. Traditiegetrouw maakt de Alarmcentrale op de woensdag de meeste dossiers aan. Dat is dus de vierde skidag. Ervanuit gaande dat zaterdag de ‘wisseldag’ is.
  • Zorg dat de auto in goede conditie is. Neem extra ruitensproeier vloeistof mee. Dat is doorgaans het eerste uitverkocht bij tankstations langs de autobahn.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore