'Geen koorknaapje'

'Godfather' Martien R. ontkent drugshandel tijdens joviale zitting

17 februari 2020 10:58 Aangepast: 17 februari 2020 14:19
Een rechtbanktekening van Martien R. (2e van links) uit 2010. Beeld © ANP

Martien R. ontkent elke betrokkenheid bij onder andere de import van cocaïne, het vervoer van MDMA en wapenhandel. Volgens het Openbaar Ministerie is R. de leider van een criminele organisatie en verantwoordelijk voor wapenbezit, witwassen en het fabriceren en handelen in drugs.

De 49-jarige verdachte wordt 'de Godfather van Oss' genoemd en staat vandaag voor de rechtbank in Den Bosch voor een pro forma-zitting. RTL Nieuws-verslaggever Sander Paulus is aanwezig en hij meldt dat R. lacht en 'vooral laat blijken nergens van onder de indruk te zijn'.

'Zie je bijna nooit'

In totaal zijn er vandaag zeven verdachten in de rechtbank. Tussen hen in staan en zitten er politieagenten. "Dat zie je bijna nooit", zegt Paulus.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Inval in woonwagenkampen Oss en Lith: wie is Martien R.?

Bij de aankomst van R. en de andere verdachten ging het er joviaal aan toe. Het gaat dan ook voornamelijk om familieleden en bekenden van R. Er werd op schouders geslagen, mensen omhelsd en gezoend. Paulus twittert dat de parketrechter het op den duur 'welletjes' vond.

De officier van justitie schetst tijdens de zitting het beeld van een gewelddadige organisatie: "Geweld was overal. Ripdeals en afpersingen. Dreigen iemand de kop af te snijden."

In gesprekken die werden afgeluisterd zou te horen zijn hoe een van de verdachten zegt: "Wij zijn de kwaaiste groep van Nederland!" Volgens de officier was de organisatie zich constant bewust van het gevaar van politie en justitie. "Toch hadden ze niet door dat er overal opnameapparatuur was."

'Geen Taghi of Holleeder'

Door de apparatuur was de politie ook in staat om mee te kijken hoe de verdachten probeerden cocaïne uit pakken schroot te halen. De drugs waren er toen al door agenten uitgehaald. 

Volgens Jan-Hein Kuijpers, de advocaat van R. is zijn 'cliënt geen Taghi of Holleeder', al geeft hij wel toe dat R. 'geen koorknaapje' is. "Justitie probeert een gewone drugszaak te verkopen als huzarenstukje. Zo'n bloemlezing is leuk voor de bühne. Maar er moet wel bewijs bij de afgeluisterde gesprekken."

Volgens Kuijpers gaat het om 'een doodgewone drugszaak': "De rest is valse lucht waar de rechtbank doorheen moet kijken." Daar komt volgens de advocaat ook nog eens bij dat er geen getuigen zijn tegen R. en dat er geen DNA-match is.

De raadsman betoogt dat R. misschien handelscontacten had die dingen doen die niet mogen. "Maar R. zelf deed alleen legale handel. Hij is niet verantwoordelijk voor de daden van een ander." De verdachte heeft zelf altijd volgehouden dat hij handelt in auto's.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore