Racisme

Voetbaltrainer in problemen door 'n-woord', wat maakt dat woord zó beladen?

17 februari 2020 17:10 Aangepast: 17 februari 2020 17:43
Ron Jans. Beeld © Pro Shots / SIPA USA

Voetbaltrainer Ron Jans van FC Cincinnati zou het n-woord hebben gebruikt toen hij meezong met een liedje. Het racistische scheldwoord 'nigger' is extreem beladen in de Verenigde Staten. Het meezingen van Jans zorgde daardoor voor een storm aan ophef. Is dat overdreven of geheel terecht? Amerikacorrespondent Erik Mouthaan geeft zijn visie.

"Geloof het of niet. Nederlanders worden in de media vaker blootgesteld aan het n-woord dan veel Amerikanen", zegt Mouthaan. "In Amerika hoor je op de radio nooit liedjes met het n-woord, dat wordt eruit geknipt. Zo weet iedereen dat het een hatelijke term is die men niet in het openbaar wil horen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Klacht over racisme tegen trainer Jans in Amerika'

Oké, dus het is verboden terrein voor witte mensen, maar hoe zit het dan met de zwarte bevolking?

"Sommige groepen die vaak slachtoffer worden van discriminatie, gebruiken de termen waarmee ze gediscrimineerd worden als een geuzennaam. Ik ben homoseksueel, als ik wil zou ik mezelf flikker kunnen noemen, maar als jij me een flikker noemt, zou ik daar moeite mee hebben. Dan wordt de term tegen me gebruikt, om me te kleineren. En ja, ook voor het gebruik van de term faggot (flikker) kunnen mensen hier hun baan verliezen."

Is dat niet een beetje overgevoelig?

"Amerika is een heel divers land en daarom erg bezig met diversiteit. Het is belangrijk dat iedereen zich prettig voelt op de werkvloer."

"Het n-word is een extreem beladen term, ook gezien het verleden van Amerika. Dit land heeft een geschiedenis van eeuwenlange slavernij, bloedvergieten, rassenhaat en onderdrukking."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Ik zong twee woorden mee, waaronder het n-woord'

"Als er een rapnummer op staat, neuriën of zingen witte mensen mee, maar zij houden hun mond zodra het n-woord voorbij komt. Ze wéten dat ze hun mond moeten houden. Voor Amerikanen is dat doodnormaal, je spreekt het woord gewoon niet uit." 

Maar de vrijheid van meningsuiting is toch heilig in Amerika?

"Ook hier in Amerika heb je een groepje mensen dat het raar vindt dat zij het woord niet zouden mogen gebruiken, maar dat is echt een kleine minderheid."

"Zij willen het n-woord gebruiken, maar dat wordt net zo min geaccepteerd als homo's flikkers noemen, of Aziaten spleetogen. Het doet mensen echt pijn."

"Om het dan toch te willen gebruiken, is voor mij een uiting van witte woede: 'waarom mogen wíj iets niet. Ik eis totale vrijheid van meningsuiting'. Dat kan, maar het is heel lomp. De rest van de samenleving is er in ieder geval niet blij mee."

Wat vinden Nederlandse rappers?

Rapper Stepherd snapt de commotie rond Jans wel. "Het echt not done, het n-woord is gebruikt om zwarte mensen te onderdrukken. Wij gebruiken het om kracht te geven, maar dat wil niet zeggen dat een blanke man het zomaar kan gebruiken. Ik stel het op prijs als blanke mensen het overslaan tijdens het meezingen. Ik vind het niet verschrikkelijk als het wordt meegezongen, maar het zou beter zijn als ze even stil zijn als het woord voorbijkomt. Laat het awkward moment maar even voorbij waaien."

Rapper Skinto: "Ik vind dat het niet kan. Veel witte mensen zijn zich daar best van bewust, maar zingen het omdat ze denken: hij zingt er zelf over. Ik heb het zelf vaak wel gebruikt, die woorden, dus ik snap wel dat witte mensen het meezingen. Maar het voelt aan als vergif. Het voelt niet goed. Het ligt niet alleen in Amerika gevoelig, ook in Nederland. Het kan vandaag de dag gewoon niet."

Is Amerika wat dat betreft politiek correcter dan Nederland?

"Ja, ik denk het wel, of je kan zeggen dat de VS verder is in zijn ontwikkeling. Amerikanen voelen zich daar prettig bij."

"Wij Nederlanders zijn vaak van mening dat anderen er maar aan moeten wennen dat er nare taal wordt gebruikt. In Nederland is wit de dominante cultuur. Amerika is een diverser land, dus er wordt goed geluisterd naar wat mensen willen."

"Aan de andere kant, zul je waarschijnlijk ook in Nederland bij je baas op het matje moeten komen als je je Aziatische collega een spleetoog noemt of Hanky Panky Shanghai zingt. Zelfs als je je collega niet met opzet beledigt, kun je op z’n minst wel een reprimande verwacht."

Wat denk je? Is het einde oefening voor Ron Jans?

"Als Jans oprecht excuses aanbiedt en uitlegt dat er sprake is van een cultureel misverstand, dan kan het nog goed komen. Waarschijnlijk moet-ie dan een diversiteitscursus volgen, of een cursus om de gevoeligheid van het woord beter te kunnen begrijpen. Dat een van zijn spelers het voor hem opneemt, is in ieder geval een goed teken. Hij zal in ieder geval persoonlijk excuses moeten maken. En dan wie weet..."

Jans laat weten dat hij donderdag te horen krijgt wat FC Cincinnati met hem van plan is.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore