Storm Dennis

Storm Dennis trekt weg, maar vandaag opnieuw onstuimig

17 februari 2020 02:46 Aangepast: 17 februari 2020 02:49
Vooral aan de kust was het stormachtig vandaag. Beeld © ANP

Er kwam gisteren enorm veel water uit de lucht en en het waaide flink. Op dit moment is het in een groot deel van het land wat kalmer, alleen aan de kust en op de Wadden wordt nog windkracht 8 gehaald. De temperatuur was uitzonderlijk hoog: in het zuiden meer dan 18 graden. Vandaag krijgen we een wisselvallig dagje.

In de Bilt was het gisteren 16,7 graden. Dat betekent de eerste lentedag van het jaar. Van een lentedag is sprake als het kwik oploopt tot 15 graden of meer. In Ell (Limburg) werd het zondag 17,2 graden, maar de hoogste temperatuur werd genoteerd in Arcen (Limburg): 18,2 graden.

Minder heftig

De storm Dennis was minder heftig dan Ciara vorige week, maar hield gisteren toch behoorlijk huis. Vooral het treinverkeer had er last van, maar ook op de weg was het lastig rijden. Erg veel verkeersproblemen waren er echter niet, doordat er weinig mensen de weg zijn opgegaan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Storm ontregelt treinverkeer in de Randstad flink

Op verschillende plaatsen in ons land stonden wel wegen en tunnelbakken vol water, meldt de ANWB. Diverse rijstroken moesten worden afgesloten.

Flinke bak met regen

De regen trok gisteravond naar het zuidoosten weg, vertelde meteorologe Marjon de Hond van Buienradar. Daarachter neemt de wind in kracht af, maar in het zuiden kan er nog wel een flinke bak met water naar beneden komen.

Vannacht klaart het op en blijft het op de meeste plaatsen droog, zegt De Hond. De temperatuur zakt naar 6 of 7 graden. Er staat een matige  tot (vrij) krachtige en aan zee harde tot stormachtige zuidwestenwind. Ook komen er vooral aan de kust windstoten voor rond 80 km/uur.

Straten staan blank in Wales na storm: 'Dit is ernstig'

In Groot-Brittannië waren de problemen door Dennis nog een stuk groter

Vandaag begint droog met zelfs wat zon. Tegen de middag slaat het weer om. Dan passeren vanuit het westen gure buien met kans op korrelhagel, een klap onweer en windstoten.

Blijft winderig

Het wordt 7 graden in het noordwesten tot 11 graden in het zuidoosten. De zuidwestenwind blijft nadrukkelijk aanwezig en is matig tot vrij krachtig en aan zee hard of stormachtig, windkracht 4 tot 7. 

De komende dagen blijft het wisselvallig met vaak een stevige wind en blijft het zacht. Eerst valt er nog een bui, maar vanaf donderdag regent het af en toe. Tussendoor komt de zon nu en dan tevoorschijn. De temperatuur daalt eerst naar 8 graden, daarna wordt het een graad of 10. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore