Onduidelijk waar passagiers zijn

RIVM zoekt passagiers cruiseschip Westerdam na corona-besmetting

16 februari 2020 16:37 Aangepast: 16 februari 2020 20:54
Passagiers van de Westerdam konden in Sihanoukville (Cambodja) eindelijk van boord Beeld © AFP

Het RIVM roept de 91 Nederlandse passagiers van het cruiseschip Westerdam op om zich te melden, nu gebleken is dat een vrouwelijke Amerikaanse passagier (83) van het schip besmet is met het coronavirus. Tot nu toe heeft het RIVM contact met 'een handvol passagiers'.

Dat zegt een woordvoerder van het RIVM tegen RTL Nieuws. Het instituut wil contact met de passagiers, zodat hun gezondheid de komende tijd gemonitord kan worden om te voorkomen dat het coronavirus zich in Nederland verspreidt.

Contact met besmette passagier

Aan boord van de Westerdam, die donderdag aankwam in Sihanoukville in Cambodja nadat het schip door vijf andere landen was weggestuurd vanwege angst voor het nieuwe coronavirus, waren 91 Nederlanders.

In ieder geval twee Nederlanders zijn in de buurt geweest van die 83-jarige Amerikaanse, meldt het RIVM. De vrouw maakte samen met de twee Nederlanders deel uit van een groepje dat naar Schiphol zou reizen, maar dat ging niet door nadat de ziekte bij de vrouw was geconstateerd.

Nog 31 Nederlanders aan boord

Van de 91 Nederlanders die op het cruiseschip Westerdam zaten, zijn er nog 31 aan boord. Het is nog niet duidelijk wanneer ze het schip af mogen, meldt Holland America Line. "We werken nauw samen met regeringen. De situatie wordt per dag bekeken."

In totaal zijn er nog 233 passagiers aan boord van het gestrande cruiseschip. De rest van de opvarenden heeft de havenstad Sihanoukville al verlaten. Deze mensen zijn met verschillende chartervluchten naar Phnom Penh gebracht en vandaar doorgereisd naar huis. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlanders vast in Maleisië na contact met besmette passagier cruiseschip Westerdam

Als de twee Nederlanders op enig moment wel naar Nederland komen, worden ze hier opgevangen door de GGD, die gaat uitzoeken wat er precies is gebeurd en gaat kijken wat er nodig is, meldt de RIVM-woordvoerder.

Contact met 'handvol' passagiers

Maar ook de Nederlandse passagiers van de Westerdam worden opgeroepen om contact op te nemen met de GGD in hun woonplaats. Ook wordt vanuit de GGD's, met behulp van de passagierslijst, geprobeerd om contact te krijgen met de passagiers zodra die in Nederland zijn.

Het is volgens de woordvoerder niet duidelijk waar de 91 Nederlandse passagiers zich op dit moment bevinden. "Er zijn nog 31 Nederlanders aan boord van het schip, sommigen zijn aan land gegaan in Maleisië of Cambodja, en een aantal zijn op eigen houtje al teruggevlogen naar Nederland. Er is op dit moment contact met een handjevol passagiers."

Test en isolatie

Zodra een passagier zich meldt bij de GGD in zijn of haar woonplaats, zal diegene onderzocht worden. "De GGD zal nagaan of de passagier(s) contact hebben gehad met zieke personen, en bespreken welke maatregelen nodig zijn. Mochten zij klachten krijgen die passen bij het nieuwe coronavirus, dan worden zij geïsoleerd en getest."

Volgens het RIVM is door deze manier van opsporing 'de kans klein' dat het coronavirus zich in Nederland verspreid.

Zo gaan huisartsen testen op het coronavirus

Het coronavirus is nog niet in Nederland gevonden, maar voor de zekerheid gaan huisartsen er toch op testen.

Quarantaine

Eerder vandaag bleek dat bij geen van de 15 Nederlanders die de afgelopen twee weken in quarantaine zaten na een bezoek aan Wuhan, het coronavirus is geconstateerd.

Deze groep Nederlanders waren uit China gerepatrieerd. Bij aankomst op de vliegbasis in Eindhoven werden ze allemaal gecontroleerd op het virus, geen van hen had toen ziekteverschijnselen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Geen van uit China teruggehaalde Nederlanders heeft coronavirus

Wel moesten ze allemaal preventief twee weken in quarantaine. De meesten deden dat thuis; ze kregen 'spelregels' mee waar ze zich aan moesten houden om eventuele besmetting van anderen te voorkomen.

11 dagen coronaquarantaine was ultieme relatietest voor pril stel

Toon en Marjon zijn pas vijf maanden samen, maar zaten al dagenlang in quarantaine. Afgesloten van de rest van de wereld in een huisje in Finland.

Ministerie: gestrand? Bel reisorganisatie over terugreis 

Mensen die in andere landen gestrand zijn door het nieuwe coronavirus wordt geadviseerd contact op te nemen met hun reisorganisaties als ze terug willen naar Nederland. Dat zegt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het is niet de taak van het ministerie om gezonde reizigers terug te halen, maar gestrande Nederlanders kunnen wel bij Buitenlandse Zaken terecht voor advies.

Het is een ingewikkelde situatie, benadrukt het departement. De lokale autoriteiten zijn verantwoordelijk voor hoe er met quarantaine en terugreizen wordt omgegaan.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore