200 cliënten

Tonnen achterovergedrukt van mensen met schulden door bewindvoerders

15 februari 2020 18:17 Aangepast: 15 februari 2020 18:21

Twee Limburgse bewindvoerders hebben, los van elkaar, bijna vier ton gestolen van ruim tweehonderd cliënten. De slachtoffers zaten op dat moment al in de schulden.

Bewindvoerders worden door de rechtbank toegewezen aan mensen met hoge schulden om hen daaruit te helpen. Daarbij krijgen zij meestal ook toegang tot de rekening van hun cliënten.

Deze zaken zijn bij justitie al een paar jaar bekend, maar moeten nog voor de rechter komen. Dat bevestigt het OM Limburg naar aanleiding van berichtgeving van 1Limburg. 

Gokverslaving

Inmiddels ex-bewindvoerder Roel D. uit Bunde bekostigde zijn gokverslaving door geld te stelen van 178 cliënten. Hij maakte daarbij zeker drie ton over naar zijn eigen rekening. In april 2018 biechtte hij zijn diefstal op. 

Een vergelijkbare zaak deed zich in 2016 voor bij bewindvoerder Rick E. uit Geelen. Ook hij is inmiddels geschorst. Hij wordt ervan verdacht van meer dan zeventig cliënten geld te hebben gestolen.

Daarbij zou hij met zeker 90.000 euro zichzelf hebben verrijkt. Ook deze zaak is nog niet voor de rechter gekomen. Het OM Limburg laat aan RTL Nieuws weten dat het nog niet zeker is of er een vervolging komt. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Adempauze moet voorkomen dat mensen dieper en dieper in schulden wegzinken

Advocaat Steve Zuidema, die in beide dossiers verschillende cliënten bijstaat, zegt tegen RTL Nieuws dat fraudezaken geen prioriteit hebben. "Het kost veel mankracht, daar zijn de mensen niet voor bij justitie. Dat er nog geen strafzaak is gekomen is het meest kwalijke van allemaal." Hij zegt dat het voor zover bekend de eerste keer is in Nederland dat een bewindvoerder misbruik maakt van zijn positie. 

Slachtoffers 'ergeren zich kapot'

Volgens 1Limburg zijn de slachtoffers niet tevreden over de lange looptijd van het onderzoek. "Die ergeren zich kapot. Hun zaak heeft bij justitie geen enkele prioriteit, want het kost veel mankracht en veel uitzoekwerk", zegt de advocaat. 

De gedupeerden hebben, waar nodig, een nieuwe bewindvoerder gekregen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Mensen met laag inkomen steeds verder in de knel'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore