Ga naar de inhoud
Storm Dennis

Het gaat weer los: zware windstoten en veel regen

Archieffoto. Beeld © ANP

Na storm Ciara is het nu tijd voor storm Dennis. Zo erg als Ciara wordt het niet, verzekert Brian Verhoeven van Buienradar, maar onderschat de situatie niet: "Je moet echt alert zijn." Het KNMI heeft vanaf vanavond om 22.00 uur code geel afgekondigd voor de provincies Friesland en Noord-Holland.

In andere provincies geldt de waarschuwing vanaf 4.00 of 6.00 uur komende nacht. Er is dus nog geen code oranje, zoals vorige week. "Maar we moeten niet denken dat het een storm in een glas water wordt", zegt Verhoeven. Vooral de windstoten kunnen plotseling voor problemen zorgen. "Mensen met aanhangers of paardentrailers moeten flink rekening houden met de wind."

Niet zo extreem als Ciara

Vooral vannacht en morgenvroeg kan het volgens Verhoeven flink tekeer gaan: "In het noordwesten kan het windkracht 9 worden", zegt hij. Ook de rest van het land moet rekening houden met serieuze windstoten. "Maar zo extreem als bij Ciara wordt het niet."

Schiphol
Lees ook:
Schiphol schrapt weer vluchten vanwege wind, ook oppassen op de weg

Uiteraard komt er samen met de wind ook een bak water naar beneden. Dat kan op sommige plekken zomaar 15 tot 20 millimeter zijn, zegt Verhoeven. De normale hoeveelheid voor de hele maand februari: ongeveer 60 millimeter. Regenpak aan dus.

En de zon?

Op de vraag of er na regen ook zonneschijn te verwachten is, heeft Verhoeven slechts in beperkte mate een bevredigend antwoord. "Maandag en dinsdag krijgen we te maken met buien. Af en toe komt de zon daar tussendoor, dus laten we daar dan maar extra van genieten."

Vorige week viel in Den Haag een boom bovenop een auto:

00:55
De eigenaar vond het niet zo heel erg, bleek achteraf.

Tot slot: de temperatuur. Je zult er door de wind en de regen maar weinig van kunnen genieten, maar het is wel opmerkelijk warm voor de tijd van het jaar. Vandaag 12, 13 graden, morgen komt daar nog wat bij. "In het noordwesten 12 graden, in het midden van het land 15 graden, en in het zuidoosten zelfs 17 graden!" 

En daarmee krijgen we hoogstwaarschijnlijk een warmterecord voor die dag, want vorig jaar op 16 februari werd het in De Bilt 13,3 graden, dat was tot nu toe de warmste 16 februari ooit. 

Zo hard waait het nu bij jou: