Afpersing

Nieuwe foto van ontplofte bombrief vrijgegeven

14 februari 2020 23:40 Aangepast: 15 februari 2020 08:14
Zo zag een van de bombrieven eruit (archieffoto) Beeld © Politie

De politie heeft in een video meer informatie bekendgemaakt over de bombrieven, onder meer werd een nieuwe foto van ontplofte bombrief getoond.

Te zien is hoe ook deze envelop voorzien was van een geplastificeerde adresaanduiding en twee blauwe postzegels, net als bij de foto's die de politie al eerder vrijgaf.

Nieuw is dat er ook iets te zien is van wat er in de envelop heeft gezeten, mogelijk een onderdeel van het explosief. Heel duidelijk te zien is het niet: het is geblurd, waarschijnlijk omdat het om daderinformatie gaat. Vooralsnog weet alleen de afzender van de brieven wat er precies in zat en dat wil de politie graag zo houden.

Elf bombrieven

Sinds begin dit jaar zijn er in het land elf bombrieven bezorgd. Eerst een reeks in begin januari en na een stilte van meer dan een maand werden er deze week opnieuw enkele bombrieven bezorgd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vierde bombrief in twee dagen tijd: wie heeft dit op zijn geweten?

En dit keer ontbrandden er enkele ook daadwerkelijk. Niemand raakte gewond, ook omdat er geen sprake was van een echte explosie. De politie houdt er sterk rekening mee dat het telkens om dezelfde afzender of afzenders gaat. In alle gevallen werd een aanzienlijk bedrag in bitcoins geëist.

'Vaste stof, die heel snel ontbrandt'

Ook laat de politie vanavond iets meer los over de gebruikte explosieven. Een woordvoerder spreekt van een 'vaste stof, die heel snel ontbrandt.'  De stof zou ook geschikt zijn voor het maken van een zwaar explosief.

Eerste beelden van ontplofte bombrief in Kerkrade

Op deze beelden is de bombrief te zien die woensdag ontplofte in een postsorteercentrum in Kerkrade. De brief ging rond 08.30 uur af, een halfuur nadat er een bombrief was ontploft in Amsterdam.

Ook al veroorzaakte geen enkele van de bombrieven een echte explosie, de brieven hadden wel degelijk voor ernstig letsel kunnen zorgen, stelt de politie. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore