Vertrouwen geschaad

Zeeuwen woest op kabinet na mislopen kazerne: 'Achter onze rug om'

14 februari 2020 21:04 Aangepast: 14 februari 2020 21:47
Archieffoto Beeld © ANP

De Zeeuwse commissaris van de Koning Han Polman is helemaal niet te spreken over het kabinetsbesluit om de marinierskazerne niet naar Vlissingen te laten verhuizen, maar naar Nieuw Milligen in Gelderland. "Achter onze ruggen om is naar alternatieve locaties gezocht. Het geschaad vertrouwen is groot."

Hij zei dat tijdens een bijeenkomst vandaag in het provinciehuis in Middelburg. Hij haalde hard uit naar het kabinet. "Voortdurend hebben we aan het kabinet gevraagd: zitten we op het goede spoor? Het antwoord was steeds bevestigend", zegt Polman.

'Imagoschade onbetaalbaar'

De marinierskazerne was aan Vlissingen beloofd, maar vanochtend maakte het kabinet dus bekend dat het Nieuw Milligen in Gelderland wordt. Polman: "De kosten van de aanleg van het terrein lopen in de miljoenen. De imagoschade voor Zeeland is onbetaalbaar. Na alles wat wij hebben meegemaakt, zouden alle regio's gewaarschuwd moeten zijn."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kabinet maakt besluit afblazen verhuizing marinierskazerne bekend

Pas vandaag werd volgens hem de naam van het Gelderse Nieuw Milligen door het kabinet genoemd. "Onbehoorlijk bestuur", oordelen Polman en burgemeester Bas van den Tillaar van Vlissingen.

Zware klus

Het kabinet stelt een speciale gezant aan die met de provincie gaat praten over compensatie. "Die krijgt een zware klus. Die zal het vertrouwen moeten herstellen", zei een aangeslagen Van den Tillaar. "En dat terwijl acht jaar goed is samengewerkt."Hij eist compensatie voor direct geleden schade.

Commissaris van de Koning Han Polman (links) en Bas van den Tillaar, burgemeester van Vlissingen. Commissaris van de Koning Han Polman (links) en Bas van den Tillaar, burgemeester van Vlissingen.

De Zeeuwse bestuurders benadrukten dat de speciale gezant vooral ook moet zoeken naar een structurele economische versterking voor de provincie. "Want dat was het doel van de marinierskazerne. Die was zelf onder meer compensatie voor eerder vertrokken rijksdiensten."

Indringend beroep

Polman en Van den Tillaar doen een dringend beroep op het kabinet en de Tweede Kamer. "Onze volksvertegenwoordiging moet het kabinet aan zijn afspraken houden en erop toezien dat Zeeland krijgt waar het recht op heeft."

Verhuizing marinierskazerne

  • In 2012 werd het besluit genomen om in Vlissingen de Michiel Adriaanszoon de Ruyterkazerne te bouwen, ter vervanging van de kazerne in Doorn.

  • Er zouden 1800 mariniers worden gevestigd, maar de bouw werd meerdere keren uitgesteld.

  • Dat zou tussen de 100 en 200 miljoen gaan kosten, werd destijds gemeld. 

  • Veel mariniers zagen zo op tegen de verhuizing naar Zeeland, dat een ware leegloop ontstond bij het korps.

  • De Rekenkamer noemde de verhuizing in 2017 al 'financieel risicovol’.

  • Staatssecretaris Visser van Defensie heeft voorgesteld om de verhuizing af te blazen.

  • Er wordt nu gekeken of de mariniers naar Nieuw Milligen (nabij Apeldoorn) kunnen verhuizen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore