Giro 7244

Rode Kruis opent gironummer om verspreiding coronavirus tegen te gaan

17 februari 2020 06:01 Aangepast: 17 februari 2020 07:14
Rode Kruis-hulpverleners aan het werk. Beeld © Rode Kruis

Het Nederlandse Rode Kruis heeft gironummer 7244 geopend om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. In totaal is er 30 miljoen euro nodig om de hulp wereldwijd uit te breiden.

"Juist nu moeten we zorgen dat het virus niet verder verspreidt", zegt Rode Kruis-woordvoerder Iris van Deinse tegen RTL Nieuws. Simpele maatregelen als voorlichting en handen wassen kunnen al veel effect hebben, stelt de hulporganisatie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nieuwe testmethode oorzaak explosieve toename coronavirus

In Azië geeft het Rode Kruis sinds het begin van de uitbraak voorlichting en worden hulpgoederen uitgedeeld. In China helpt de organisatie ook bij het vervoeren van patiënten in ambulances en het geven van psychosociale hulp. In Zuid-Korea worden pakketten met hulpgoederen uitgedeeld aan mensen die in quarantaine zitten. Voor de wereldwijde hulp is meer geld nodig, zegt de hulporganisatie.

Paniek voorkomen

Vooral voorlichting geven is erg belangrijk, vindt het Rode Kruis. "Omdat het om een nieuw virus gaat, waar nog niet alles over duidelijk is, ligt de verspreiding van fakenews op de loer. Het is belangrijk dat mensen de juiste informatie krijgen, zodat zij weten wat speelt, maar ook om onnodige paniek te voorkomen", zegt Frido Herinckx, die de wereldwijde hulpverlening van het Rode Kruis coördineert. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Coronavirus heeft nu officiële naam: Covid-19

Naast het tegengaan van de verspreiding van het coronavirus, houdt het Rode Kruis ook landen met een overbelaste gezondheidszorg extra in de gaten, omdat de uitbraak van het virus daar een grote impact zou kunnen hebben. Het gaat vooral om landen in het Midden-Oosten en Afrika.

Het Rode Kruis is klaar om ook in Europa en Nederland te helpen, wanneer dat nodig blijkt. "We houden de situatie nauwlettend in de gaten en onderhouden hierover contact met overheidsinstanties."

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore