Wel veel regen

Extreem weer op komst: stormachtig, zware windstoten en plaatselijk 18 graden

14 februari 2020 14:44 Aangepast: 14 februari 2020 16:50
Een wandelaar trotseert de storm (Archieffoto) Beeld © EPA

Of het nou wel of niet een officiële storm wordt is de vraag, maar dat het zondag een bijzonder onstuimige dag wordt, is wel duidelijk.

Het lijkt er nu toch echt op dat het noordwesten van het land te maken krijgt met windkracht 9. Daarbij is ook kans op (zeer) zware windstoten tot 120 kilometer per uur, zegt Magdel Erasmus van Buienradar.

Heel veel regen

De (bijna)storm komt in de loop van de ochtend het land binnen, en gaat, behalve met windstoten, gepaard met grote hoeveelheden regen. 

De wind wordt 's middags minder, maar het blijft fors waaien. Opvallend is de hoge temperatuur waarmee al dat windgeweld gepaard gaat: het wordt zo'n 15 à 16 graden, in het zuidoosten lokaal misschien zelfs 18 graden. Als in De Bilt ten minste 15 graden wordt gehaald, zou dat een dagrecord en een officiële 'lentedag' betekenen.

Over stormen en windkracht

Bij windkracht 9 spreken we van een storm, windkracht 10 wordt een zware storm genoemd. Een zeer zware storm heeft een windkracht 11, en bij windkracht 12 spreken we van een orkaan.

Het wordt pas officieel een storm als er minstens één uur lang windkracht 9 wordt gemeten door een officieel weerstation in het land.

Waarom stormen namen krijgen en kleurcodes

Een zware storm kan voor veel gevaar en overlast zorgen. Het KNMI waarschuwt ons daarom met allerlei codes. Maar wat betekenen die precies? En waarom krijgen stormen een naam? Maurice Middendorp van buienradar legt uit.

Takken op de weg

De wind trekt overigens al in de loop van zaterdagmiddag aan, maar bereikt zijn hoogtepunt dus op zondagmorgen. Ook op maandag staat er nog een stevige zuidwestenwind, en vooral langs de kust kunnen zware windstoten voorkomen.

Automobilisten moeten rekening houden met afgebroken takken op de weg. De temperatuur gaat begin volgende week iets omlaag.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Gevaar: storm blaast nesten eikenprocessierups uit bomen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore