Ga naar de inhoud
Pedofiel Nelson

Meeste pedofielen keuren seks met kinderen af: 'Staat zo ver bij mij vandaan'

Beeld © iStock

Het interview met pedofiel Nelson, de man die seks met jonge kinderen wil legaliseren, zorgde gisteravond voor veel commotie. Ben Kirssen, ook pedofiel, keek net zo geschokt naar het interview: "Er zijn ook pedofielen die seks met kinderen niet willen legaliseren."

Nelson zegt in het interview in het NTR-programma Danny op Straat dat hij vindt dat een kind van 2 of 3 jaar best kan beslissen of het seks wil met een volwassene.

"Een kind van 2 of 3 jaar is toch ook ontwikkeld genoeg om te beslissen of het een ijsje wil of naar de speeltuin wil gaan", zegt hij. "Ik denk dat die dingen heel goed te vergelijken zijn." Ook zegt hij een politieke partij te willen oprichten om seks met kinderen legaal te maken.

'Buren
Lees ook:
'Buren Lelystad willen pedofiel Nelson weg hebben uit hun flat'

Vijftien jaar

Toch zijn de meeste pedofielen helemaal niet uit op seks met kinderen, stelt forensisch psycholoog Ellen Janssen van Stop it Now!.

Pedofiel Ben Kirssen (niet zijn echte naam), teamlid bij platform Pedofilie.nl, waar pedofielen praten over hun gevoelens, vindt het onbegrijpelijk dat juist dit soort pedofielen een podium krijgen. 

Woede
Lees ook:
Woede over interview met pedofiel op publieke omroep

"Toen ik een jaar of 15 was, ontdekte ik dat ik weleens pedogevoelens zou kunnen hebben", zegt Kirssen. "Ik werd ouder, maar de jongens die ik leuk vond bleven rond een jaar of 11. Ik schrok van mijn eigen gevoel en ik kon bij niemand mijn verhaal kwijt." Kirssen kwam in een depressie terecht. 

Stigma

Volgens Janssen rust er een stigma op pedofilie. "Pedofilie is een geaardheid, het gaat erom hoe je met dat gevoel omgaat", zegt Janssen. "Pedofiel Nelson keurt seks met kinderen goed. Hij is niet representatief voor alle pedofielen, waardoor het voor andere pedofielen die seks met kinderen niet goedkeuren erg moeilijk wordt om hun gevoelens te uiten naar de buitenwereld."

Pedofielen

Een pedofiel is een persoon met seksuele gevoelens voor kinderen jonger dan 13 jaar. Pedofilie is een seksuele voorkeur, en in Nederland niet strafbaar.

Seksueel misbruik van kinderen is, samen met het bekijken en downloaden van kinderporno, wel strafbaar. Dat gebeurt lang niet altijd door pedofielen: een meerderheid van de kindermisbruikers heeft geen pedofiele gevoelens, maar kampt met antisociale en seksuele stoornissen.

"Op een gegeven moment zat het zo hoog bij mij dat ik het mijn beste vriend vertelde. Ik was toen een jaar of 21. Hij reageerde heel relaxt, hij wist dat ik geen kindermisbruiker ben. Ik heb nooit overwogen om seks met kinderen te hebben. Dat staat zo ver bij mij vandaan", zegt Kirssen. 

Naar Parijs met geliefde

Inmiddels is Kirssen dik in de 50 en heeft hij zichzelf geaccepteerd. "Ik mis natuurlijk wel altijd wat. Ik zou ook wel door Parijs willen slenteren langs de Seine met mijn geliefde. Ik heb me erbij neergelegd dat het niet kan." 

Oud-leden
Lees ook:
Oud-leden verboden pedoclub Martijn in besloten kring verder, OM start onderzoek

Ook zijn omgeving gaat er goed mee om, maar blijft soms huiverig. "Toen ik laatst op een kinderfeestje opstond om naar de kamer te lopen waar de kinderen aan het spelen waren, zag ik dat mijn broer ook opsprong. Er heerst toch een gevoel van onrust, maar dat snap ik", zegt Kirssen.

Verkeerd beeld

Volgens forensisch psycholoog Janssen is het belangrijk om het onderwerp bespreekbaar te houden. "Anders krijgen mensen misschien een verkeerd beeld van pedofielen en gaan ze denken dat ze allemaal zo zijn als Nelson", zegt Janssen.

Ook Kirssen vindt het belangrijk dat jonge pedofielen ergens terecht kunnen met hun verhaal en naar hen wordt geluisterd. "Kindermisbruik is voor mij net zo moeilijk te begrijpen als voor andere mensen. Dat hebben mensen vaak niet door", zegt Kirssen. Volgens Janssen is 80 procent van de kindermisbruikers geen pedofiel. We moeten volgens haar oog hebben voor deze groep om seksueel kindermisbruik te voorkomen. 

Maak jij je zorgen over je seksuele gevoelens voor minderjarigen?

Je kunt gratis en anoniem Stop it Now! bellen: 0800 - 266 64 36. De organisatie werkt met specialisten die mensen met seksuele gevoelens en/of gedrag naar minderjarigen helpen.

Is
Lees ook:
Is een pedofiel ziek? Dit moet je weten over pedofilie