Honderden meldingen bij politie

Openbaar Ministerie onderzoekt vervolging radio-dj om discriminerend coronalied

14 februari 2020 12:14 Aangepast: 14 februari 2020 12:45

Het Openbaar Ministerie onderzoekt of ze radio-dj Lex Gaarthuis gaan vervolgen vanwege het coronalied dat hij maakte. Op het carnavalsnummer 'Voorkomen is beter dan Chinezen' kwam veel kritiek en honderden mensen deden melding van discriminatie bij de politie.

In het carnavalslied, dat door de dj werd bedacht naar aanleiding van het coronavirus, werd bezongen dat het virus de schuld is van 'die stink-Chinezen'. Daarnaast klonk het: 'Vreet geen Chinees, dan heb je niets te vrezen, want voorkomen is beter dan Chinezen'. Gaarthuis kwam direct na het uitzenden van het lied onder vuur te liggen.

Beoordelen op strafbaarheid

Naast de honderden meldingen kwamen er ook aangiftes binnen bij de politie. Het Openbaar Ministerie (OM) laat nu weten dat ze naar aanleiding van die aangiftes de tekst van het lied gaan beoordelen op strafbaarheid. "Het is dan ook niet nodig om nog aangifte te doen, het lied wordt immers sowieso al beoordeeld. Bij deze beoordeling is het niet relevant hoeveel aangiftes er zijn gedaan", zegt het OM.

Mocht het OM het lied discriminerend vinden, kan er een strafrechtelijk onderzoek volgen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Radio-dj alsnog diep door het stof om discriminerend coronalied

De dj van Radio 10 bood na alle kritiek zijn excuses aan voor het lied en het nummer werd door de radiozender verwijderd van YouTube. In zijn radioprogramma sprak Gaarthuis zijn luisteraars ook nog toe: "Ik realiseer me ten zeerste dat ik mensen uit de Chinese gemeenschap gekwetst heb, hoe pijnlijk mijn opmerkingen zijn geweest en dat ze ook nog eens discriminerend konden overkomen." 

'Ik vind het echt heel erg'

Gaarthuis: "Bij het maken van de sketch heb ik niet op mijn radar gehad dat Chinese mensen in Nederland en daarbuiten op dagelijkse basis worden lastiggevallen en gediscrimineerd naar aanleiding van het coronavirus. Dat ik onbewust misschien zelfs aanleiding heb gegeven tot negatief gedrag richting die gemeenschap vind ik echt heel erg."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

In de bus aangesproken om coronavirus: 'Hoop dat ik door jou niet ziek word'

Gaarthuis riep iedereen op om het lied niet meer te draaien of te delen en vroeg iedereen voortaan na te denken wat de gevolgen zijn van woorden. "Vrijheid van meningsuiting is een groot goed, maar houd ook rekening met de gevoelens van mensen. Ik had me dat moeten realiseren toen ik het lied maakte en ik heb dat helaas niet gedaan."

Zo gaan huisartsen in Nederland testen op het coronavirus

Het coronavirus is nog niet in Nederland gevonden, maar voor de zekerheid gaan huisartsen er toch op testen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore